(VIDEO) ČUDO U HRVATSKOJ: U ovom mestu građani ne plaćaju prirez, a opština nema ni evro duga!
Foto: Prinskrin Yt

Mali raj

(VIDEO) ČUDO U HRVATSKOJ: U ovom mestu građani ne plaćaju prirez, a opština nema ni evro duga!

Hrvatska -
To je bilo vrlo lako postići. Samo je trebalo prestati s besmislenim politizovanjem i skupljanjem jeftinih poena i doneti potrebne planove, kaže predsednik opštine Ante Mamut

TROGIR - Meštani dalmatinske opštine Marina kraj Trogira već pet godina ne znaju što su to opštinski dugovi jer budžet Marine konstantno raste. Ne samo da raste, već ima i suficita. Uz to, meštani su oslobođeni plaćanja prireza, što znači da ne plaćaju davanja lokalnoj samoupravi koja u Zagrebu, na primer, iznose 18 odsto. Kada se uz sve to meštani ili njihovi gosti pogrešno parkiraju, na šoferšajbni ih ne dočeka kazna, već ljubazno upozorenje u kojem im se objašnjava da su parkirali na mestu gde to ne bi trebali činiti.

Načelnik Ante Mamut kaže da je sve to postigao vrlo jednostavno - planiranjem.

"Da, istina je da nam prihodi rastu iz godine u godinu i konstantno smo u plusu. Do pre pet godina budžet nam je iznosio oko 2 miliona evra, a sada se popne i na 3 miliona evra. To je bilo vrlo lako postići. Samo je trebalo prestati s besmislenim politizovanjem i skupljanjem jeftinih poena i doneti potrebne planove. Ostalo je krenulo samo od sebe", kaže Mamut koga je na izborima podržalo više od 58 posto birača, odnosno više od 1.500 od oko 4.000 upisanih glasača.On je najpre krenuo sa vraćanjem dugova, a danas opština nema "ni kune duga". Predsedik se potom uhvatio u koštac s neuređenom lokalnom dokumentacijom. Ponajviše su nedostajali planski dokumenti.

"Nijedna zgrada nije bila legalizovana. Dočekao nas je prostorni haos. Opština nije imala spreman nijedan projekat. Marina nije bila legalizovana. Sve je to trebalo malo, pomalo rešavati i u tome smo uspeli - kaže Mamut.

Opština je počela da podiže sopstvene prihode kako bi finansirala sve veći broj problema s kojima su počeli da se bave. Tako su sa svojim projektima počeli da konkurišu na različitim konkursima i da dobijaju novac od države, županije...

Pomalo je nejasno kako su sve to uspeli da postignu bez prireza, ali Mamut tvrdi da su izračunali da im prirez nije potreban, pogotovo otkako je uveden red u druga plaćanja. Deo novca daje im županija, deo dobijaju kroz druge poreze i državna davanja, a veliki deo dolazi i iz komunalnog doprinosa i različitih taksi. Ipak, od iduće godine će uvesti kazne za parkiranje, mada nije potrebno parkirati ilegalno jer je u većini mesta moguće ostaviti automobil bez ikakve naplate.

"Možda bi nam kazne donele dodatan prihod, ali to, naprosto, nije tako značajan novac da bismo represijom išli na svoje građane i turiste - objašnjava Mamut.

Od 1993. do 2008. Marinom je upravljao HDZ koji je, kaže, vladao čeličnom rukom. Zgrada opštine bila je pod ključem, a ispred nje obezbeđenje.

"Bio je to zabranjeni grad. Kada sam došao, odmah sam to promenio i opštinsku zgradu otvorio meštanima, kojima i pripada. Pa nije to moja zgrada, moj budžet. Opštinski novac čine sredstva koje akumuliraju svi građani Marine, a na nama kao vlasti je da pokušamo da im maksimalno vratimo", objašnjava filozofiju svoje politike Mamut, koji se sada okreće EU fondovima.

Kaže kako je njegova glavna prednost što ne zavisi o dnevnopolitičkim prepucavanjima. Ali i to što je, kako za sebe voli da kaže, političar koji nije odvojen od naroda.

On ima 9.000 čokota vinove loze i 600 stabala maslina od kojih solidno živi. Radio je kao bravar dok nije postao invalid Domovinskog rata. Pre Marine nije imao nikakvo političko iskustvo.

http://www.youtube.com/watch?v=6kFvqV76IzM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track