(VIDEO) NEĆETE DECI HLEB DA MI OTIMATE: Ovako hrvatska porodica brani njivu koju žele da im preotmu!
Foto: Prinskrin Yt

Drama u Hrvatskoj

(VIDEO) NEĆETE DECI HLEB DA MI OTIMATE: Ovako hrvatska porodica brani njivu koju žele da im preotmu!

Hrvatska -
Njivu od 23 hektra Zorić je obrađivao dve godine, a potom je direktnom pogodbom dodeljena Osatini pa je Zorić podneo krivične prijave protiv ministra Tihomira Jakovine, Agencije za poljoprivredno zemljište i vlasnika Osatine Mirka Ervačića

ĐAKOVO - Jurnjavom i ganjanjem traktorima po njivi kod Đakova kulminirao je juče sukob seljaka i zaposlenih firme Osatina koja je htela da uđe u posed oranice.

Radnici firme blokirali su seljacima oranje na zemljištu između Kuševca i Širokog polja koje i jedni i drugi smatraju svojim. Sukob je eskalirao i započeo je obračun traktorima, a bilo ih je desetak. Policija je pokušavala da ih smiri, a na koncu su se razišli, javlja Večernji list.

"Nećete vi mojoj deci hleba uzimati", vikala je Ružica Zorić, držeći metalnu polugu u rukama. Prvo je automobilom zaprečila put traktoru Osatina grupe, a potom izašla i sama pred njega, plačući. Njezin suprug Branko ratar je iz Viškovaca koji se sukobio s Osatinom.

Njivu od 23 hektra Zorić je obrađivao dve godine, a potom je direktnom pogodbom dodeljena Osatini u junu, pa je Zorić podneo krivične prijave protiv ministra Tihomira Jakovine, Agencije za poljoprivredno zemljište i vlasnika Osatine Mirka Ervačića.

Nedavno je pobrao kukuruz za silažu pa krenuo da ore za novu setvu. Međutim, šest traktora i utovarivač Osatine pojavili su se oko 15 sati na spornoj njivi. Prva je za radnicima firme krenula Ružica Zorić automobilom, a za njom i njihovi prijatelji u traktorima.

Policajci su tražili pojačanje kolega, ali srećom, ozbiljnijih, fizičkih obračuna nije bilo.

"Došla je ekipa iz Osatina grupa koja hoće nasilno da me izbaci iz poseda. Ako misle da su u pravu, neka pokrenu sudski postupak i ja ću poštovati odluku suda, a ovakav način ne dopuštam. Moja porodica i ja živimo od zemlje, ne želim da budem socijalni slučaj i neću bežati iz države. Mene ne zanima to što oni rade preko svojih veza", kaže Zorić.

http://www.youtube.com/watch?v=pwbG4nVr4X0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track