VRTIĆI PUNI BAKTERIJA: 17 mališana zaraženo salmonelom!
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Pula na nogama

VRTIĆI PUNI BAKTERIJA: 17 mališana zaraženo salmonelom!

Hrvatska -
Ono što je utvrđeno je da su sva zaražena deca dobijla hranu iz istog izvora", rekla je šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije

PULA - Sedamnaestero dece iz pet pulskih vrtića zarazilo se salmonelom, potvrdila je šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Vlasta Skopljak.

Kako je rekla Skopljakova, ispitivanjem je utvrđeno da je prvo dete od salmonele obolelo još 11. septembra. Anketiranjem roditelja troje dece kod koje je u stolici potvrđena salmonela, utvrđeno je da je reč o deci koja pohađaju dva vrtića u Puli, a daljim ispitivanjem da je oboljelo ukupno 17 mališana iz čak pet pulskih vrtića. Izvor zaraze još uvek nije utvrđen.

"Ono što je utvrđeno je da su sva zaražena deca dobijla hranu iz istog izvora", rekla je Vlasta Skopljak.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u saradnji sa sanitarnom inspekcijom, pregledala je objekt u kom se pripremala hrana, uzela briseve kako bi utvrdila mikrobiološku čistoću površina i hrane i pregledala osoblje.

Iako još nije utvrđen tačan izvor zaraze, Vlasta Skopljak je rekla da su preduzete protiv epidemijske mere i da do sada nije bilo novoprijavljene dece sa salmonelom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track