NEMCI ŠOKIRALI HRVATE: Moguće masovno vraćanje izbeglica u Hrvatsku!
Foto: TANJUG - Dragan Stanković

Dablinski sporazum ne funkcioniše

NEMCI ŠOKIRALI HRVATE: Moguće masovno vraćanje izbeglica u Hrvatsku!

Hrvatska -
Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija nego u Grčkoj i Mađarskoj. Zato moramo da ispitamo da li postoji mogućnost masovnijeg vraćanja izbeglica u te zemlje, rekao je Tomas de Mezijer

ZAGREB - Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer nije isključio mogućnost vraćanja izbeglica u Sloveniju i Hrvatsku jer u ovim članicama Evropske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uslovi.

"Budući da se u Grčkoj prema izbeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primenu Dablinskog sporazuma za ovu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo da ispitamo da li postoji mogućnost masovnijeg vraćanja izbeglica u te zemlje", rekao je Tomas de Mezijer.

On je u razgovoru objasnio zašto takozvani Dablinski sporazum, po kojem izbeglice moraju da budu zadržane u onim zemljama članicama u kojima su po prvi put stupile na tlo Evropske unije, trenutno ne funkcioniše.

Nekoliko nemačkih sudova je u prošlosti donelo presude po kojima se izbeglice, odnosno tražitelji azila, ne smeju da vraćaju u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uslovi.

"Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uslovi za prihvat izbeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodeljene Grčkoj kako bi se to stanje promenilo", rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova za Stuttgarter Nachrichten.

On je u intervjuu naglasio da će vlasti preduzeti sve kako bi se što pre proterali oni koji nemaju izgleda za ostanak u Nemačkoj. Tu je posebno istakano državljane zemalja zapadnog Balkana, pre svega Albance, ali i Avganistance koji u poslednje vreme dolaze u Nemačku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track