PROPAO POKUŠAJ FORMIRANJA HRVATSKOG SABORA: Sednica završena posle 20 minuta
Foto: Printscreen HRT

Parlamentarni život

PROPAO POKUŠAJ FORMIRANJA HRVATSKOG SABORA: Sednica završena posle 20 minuta

Hrvatska -
U Zagrebu je danas propao prvi pokušaj konstituisanja Hrvatskog sabora koji je zakazan iako, po prvi put u istoriji, nije bilo parlamentarne većine

Sednica je prekinuta nakon 20 minuta, javili su hrvatski mediji. Uoči sednice aktuelni premijer i lider SDP-a Zoran Milanović je rekao da misli da je u redu da predsednik Sabora dolazi iz redova Mosta, treće po značaju političke opcije koja značajno utiče na formiranje nove vlade.

"Mi smo to prihvatili ali HDZ neće, a oni kao i obično zavlače. To je jasno svakom detetu. Bitno je da zemlja ima Sabor pa neka vlada i tehnička vlada", rekao je Milanović novinarima i dodao: "Jasno je da mi igramo po jasnim pravilaima, a HDZ je seoski kockar. Zavučeni su u mišju rupu".

Upitan šta misli da li će biti raspisani novi izbori Milanović je rekao da Hrvatska može i četiri godine da funkconiše s manjinskom vladom, ali da to, kako je rekao, nije dobro.

"Kad se Sabor konstituiše treba imenovati mandatara", rekao je Milanović i objasnio da nove izbore ne može da raspiše predsednica Kolinda grabar Kitarović jer nema ovlašćenja za to.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track