BOLESNO: Zagrepčanin u stanu držao 8 zmija otrovnica i pacove kojima je hranio svoje ljubimce!
Foto: Profimedia

Drama u hrvatskoj prestonici

BOLESNO: Zagrepčanin u stanu držao 8 zmija otrovnica i pacove kojima je hranio svoje ljubimce!

Hrvatska -
Prava drama odigrala se u stanu u jedno, stanu u Zagrebu u kojemu je vlasnik držao osam zmija, i to tri kobre, četiri zvečarke i jednu jamičarku

ZAGREB - Osim što je ovaj Zagrepčanin otrovnice držao u tajnosti, u stanu je uzgajao i pacove kojima ih je hranio. Otkriveno je da drži i mnoge druge zmije i druge gmizavce.

Posle anonimne prijave Inspekciji zaštite prirode, nadležne službe u pratnji policije su ovom zagrepčaninu u sredu pokucale na vrata. Komunalna inspekcija je odmah naredila Zoološkom vrtu da premesti zmije jer je na području Zagreba zabranjeno držati kao kućne ljubimce opasne i potencijalno opasne životinjske vrste – kazali su iz Grada.

Zmija jamičarka Foto Wikipedia

- Po zmije su došli stručnjaci iz Zoološkog vrta koji su jedini educirani za sigurno premještanje i brigu o tim vrstama zmija, a svih je osam privremeno smješteno u Maksimiru. Upravnica ZOO-a Davorka Miljković rekla je da je reč o egzotičnim otrovnicama koje ne žive na našim područjima.

Dodala je da je svih osam zmija veoma opasno, i da su u ZOO-u smeštene u posebno zaštićenim terarijima. Ipak, tu neće dugo ostati jer je reč o privatnom vlasništvu pa će vlasnik uskoro moći da ih preuzme, ali moraće da ih preseli van područja Zagreba. Naime, iako je reč o opasnim zmijama, njihovo držanje u kući nije zabranjeno u celoj Hrvatskoj. Takvu odluku ima Grad Zagreb, no ona ne važi u Zagrebačkoj županiji, pa vlasnik može da ih odvese u Veliku Goricu ili Zaprešić.

Vlasnik kaže da su sve zmije bile u zaštićenim terarijima i da nitko nije bio ugrožen.

Zvečarka Foto Printscreen Osterreich

– Istina je da zmije držim suprotno gradskoj odluci, za koju smatram da je nepotrebna jer su zmije legalno kupljene i uvezene. Imam sve papire i račune – kazao je vlasnik i dodao kako još ne zna gde će ih smestiti. Dodao je da zmije voli i da, osim ovih opasnih, ima još i neopasnih vrsta.

– Sve su u terarijima, a vadim ih uz pomoć specijalnih kuka – rekao je taj ljubitelj herpetologije, grane zoologije koja se bavi proučavanjem vodozemaca i gmazova. Iz ZOO-a su upozorili kako je najveći problem s opasnim egzotičnim vrstama to što nemamo serume u slučaju ugriza.

ZOO ima ugovor s institutom iz Berlina koji proizvodi serum, a u slučaju da zmija ugrize njihova radnika, dovozi se helikopterom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track