OVAJ ČOVEK JE SLUDEO HRVATE: Mladi psihijatar iz Metkovića odlučuje o sudbini zemlje!
Foto: Beta

Od njega zavisi nova vlada u Zagrebu

OVAJ ČOVEK JE SLUDEO HRVATE: Mladi psihijatar iz Metkovića odlučuje o sudbini zemlje!

Hrvatska -
ZAGREB - Dramatični preokreti koji su se ovih dana događali na hrvatskoj postizbornoj političkoj sceni dokazali su da je lider nezavisnih lista Most Božo Petrov najvažnija politička figura.

Ko je, zapravo, Petrov, mladi lekar iz Metkovića, koji presudno utiče na to da li će Hrvatska napokon dobiti vladu ili će se ići na vanredne parlamentarne izbore.

U izbornoj noći delovao je kao skromni lekar iz malog mesta. Sad ide uzdignutog okovratnika, sa sunčanim naočarima i slušalicama u ušima. Time kao da poručuje: Važniji sam od drugih, nadmoćan sam i preuzimam stvar u svoje ruke.

Za ovih 50 dana postizborne drame Petrovu je pošlo za rukom gotovo nemoguće - da za isti sto, nakon mnogo godina, dovede lidere dve suprotstavljene koalicije, one okupljene oko aktuelnog premijera Zorana Milanovića i njegovog SDP-a i onih koji podržavaju Tomislava Karamarka i njegov HDZ. “

Zoran Milanović i Božo Petrov (Foto: Beta)
Zoran Milanović i Božo Petrov (Foto: Beta)

Milanović i Karamarko dve su strane istog novčića i s njima ne možemo, a niti oni s nama. Pre će oni međusobno u koaliciju jer naše uslove ne mogu da prihate", govorio je Petrov.

Stalnim preokretima u pregovorima na ivicu strpljenja doveo je celu naciju. Redom je izbacivao sve koji su mu se suprotstavljali u stranci. Političke analitičare razočarao je neodlučnošću i stalnim izmišljanjem novih zahteva koji bi redovito rušili sve dogovoreno dan pre.

Nakon svega njegovi pobornici tvrde da će promeniti sliku politike u Hrvatskoj. Kritičari kažu da je Hrvatska postala talac Boža Petrova. Zagrebački nedeljnik Globus u današnjem broju donosi tekst o Petrovu pod naslovom "Lider ili luzer?"

Konstatuje se, međutim, da je svih 50 dana jedna teza njegovog prvog intervjua bila tačna - Petrova su svi potcenili.

Mladi psihijatar iz Metkovića, koji je umalo postao sveštenik, porodični je čovek i otac troje dece. Sposobni lokalni političar koji je iz sedla u Metkoviću izbacio lokalnog šerifa i preuzeo vođenje grada. I koji sada to isto pokušava s Milanovićem i Karamarkom, piše ovaj zagrebački nedeljnik. “

Mnogima se svideo početak njegova političkog puta: smenio je sumnjivog prethodnika s vlasti, pa sebi smanjio platu...”, kaže Globusov sagovornik.

Hrvatskoj je ponudio reforme koje bi, kako je insistirao, trebalo da sprovede tripartitna vlada SDP, HDZ, Most. Na izborima njegova nezavisna lista osvojila je 19 zastupničkih mesta, a u međuvremenu su ga napustila četiri.

Tomislav Karamarko i Božo Petrov (Foto: Fonet)
Tomislav Karamarko i Božo Petrov (Foto: Fonet)

Medijima je zamerao da pokušavaju da razbiju Most.

''U ove četiri sedmice su, ne mitraljezi, nego teški topovi simultanih medijskih napada, napisao je Petrov, za Slobodnu Dalmaciju.

''Došli su do tog nivoa da mi izmišljaju život, ljubavnice, da me nazivaju pacijentom, nezakonitim sinom nadbiskupa... U isto vreme dok su neki političari slatkorečivo obećavali reforme, nudili su krišom našim zastupnicima usluge, nagovarali ih da promene dres'', piše Petrov.

Uzimali su članove Mosta, govoreći kako to nije njihova izdaja, nego politički fair-plej. Shvatam da zavisno od vrste sporta postoje različiti fair-plejevi. Tako u kik-boksu imate puno pravo nekoga zveknuti u glavu da legne na pod ili zadaviti, samo ne smete udarati u određena mesta.

Do pre neki dan nisam znao da je za neke fer plej u politici koristiti režimske metode kako bi se ostvarili interesi'', napisao je ranije Petrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track