MILANOVIĆ: Hrvatska na ivici, građani pozivaju na protest
Foto: Beta

Rasulo

MILANOVIĆ: Hrvatska na ivici, građani pozivaju na protest

Hrvatska -
ZAGREB - Hrvatska bi od danas mogla ući u novu postizbornu fazu objavljivanjem mandatara iz reda desne Domoljubne koalicije Tomislava Karamarka i nezavisne liste Most, protiv koje se putem Fejsbuka građani i građanke pozivaju na protest, a aktuelni premijer i lider leve koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović upozorava da je "zemlja u ozbiljnoj i neugodnoj situaciji, na ivici demokratskih procedura".

Posle 24 sata od dramatičnog preokreta na hrvatskoj političkoj sceni, kada se šef nezavisne liste Most Boža Petrov, neočekivano i uz optužbe upućene Milanoviću, okrenuo Karamarku, aktuelni premijer i lider SDP-a održao je još jednu vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je ponovo odbacio optužbe da je bilo ko iz njegove koalicije bilo koga vrbovao iz Mosta.

Božo Petrov, Foto: Beta
Božo Petrov, Foto: Beta

Milanović je, međutim, izneo i nove dileme, ali i optužio Katoličku crkvu da se umešala u postizborni proces. On je podvukao da se još uvek ne zna ko je mandatar, ko je predsednici Grabar Kitarović doneo potpise, koliko potpisa i od koga. To bi, kazao je Milanović, trebalo upitati hrvatsku predsednicu.

"Radi dostojnosti procesa i poverenja u državne institucije to bi trebalo pitato predsednicu, koja je, verujem, pod ogromnim teretom, ali istovremeno javnosti duguje odgovor", rekao je Milanović i dodao da bi sa tim pitanjem trebalo suočiti i se aktere ove, kako je nazvao, političke igre.

"Ljudi su zbunjeni, neki besni. Zato smo dužni da im damo odgovor", rekao je Milanović novinarima i upozorio da je veoma opasno za demokratiju da se odluke donose mimo demokratske procedure o najvažnijim pozicijama u državi. Premijerska pozicija je, ističe, važna i uticajna.

Premijer, dodao je, mora imati autoritet i mogućnost političkih konsultacija I to je tako u svim zapadnim demokratijama kojima Hrvatska pripada, kazao je Milanović. Upitan da li je spreman na dalju borbu, Milanović kaže da se nije dogodilo da nije bio spreman, ali da nasuprot ima nažalost posla sa ljudima koji su spremni na sve.

Milanović je rekao i da javnost očekuje odgovo na pitanja Ko je Most, ko na koga vrši pritisak i šta se dešava iza kulisa. U sve, istakao je, umešana je i Crkva koja govori, kao je rekao više nego što se to od njih očekuje.

U međuvremenu na Fejsbuku je osvanuo poziv građankama i građanima Hrvatske na miran i dostojanstven protest protiv postizborne koalicije Most i Domoljubne koalicije za 28. decembar u 18 sati na Trgu bana Jelačića.

"Smatramo da su prevareni birači Hrvatske, smatramo da su jedino rešenje novi izbori. Svedoci smo trgovine Pantovčak-Most-Domoljubna koalicija, a građanke i građani to ne zaslužuju. Ako sada trguju pozicijama svesni smo da napretka i boljitka neće niti biti. Zato, 28.decembra u 18 sati na trgu Bana Jelačića podržite protest, dignite svoj glas neka se čuje, izborimo se za sebe, jer ko će ako nećemo sami. Ponesite transparente, zviždaljke...', navodi se na Fejsbuku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track