Slovenija od Hrvatske traži bolju identifikaciju migranata
Foto: Reuters

Pooštravaju mere kontrole

Slovenija od Hrvatske traži bolju identifikaciju migranata

Hrvatska -
LJUBLJANA - Slovenija je zatražžila sastanak na kojem će od Hrvatske zatražžiti poošštreni postupak identifikacije migranata i izbeglica, izjavio je danas slovenački držžavni sekretar Bošštjan ŠŠefić, zadužžen u vladi za izbegličku problematiku.

"Predložžili smo sastanak na nivou dve granične policije na temu poošštrene kontrole i preciznijeg utvrđivanja identiteta migranata", kazao je ŠŠefić, prenosi Slovenačka televizija.

Zbog pojačane kontrole migranata, koju je u subotu uvela Austrija koja pomoću tumača za arapski jezik dodatno ispituje dolaze li oni iz ratom ugrožženih zemlja ili iz zemalja koje se smatraju sigurnima, austrijske vlasti su proteklih dana odbile da dopuste ulazak u zemlju višše stotina migranata iz Slovenije, prenosi Hina.

Prema oceni slovenačkih vlasti, nije reč o promeni politike Beča prema migrantima nego merama opreza zbog potencijalnih terorističkih pretnji u Evropi pred novogodišnje praznike.

Postoje i tumačenja kako novi postupci austrijske policije prema migrantima odražžavaju najavljeno zaošštravanje granične kontrole i na Šengenskim granicama, ššto je 16. decembra predložžila Evropska komisija.

Policija bi u slučaju da se predlog prihvati imala pravo kontrole dokumenata na ulazu u Šengensko područje i kod onih putnika koji imaju pravo slobode kretanja u Šengenskom prostoru, kao i da pregleda njihova vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track