RODITELJI OČAJNI: Sina (6) smo odveli s upalom grla, a sada je u komi iz koje se neće probuditi!
Foto: Profimedia

Tragedija bračnog para iz Požege

RODITELJI OČAJNI: Sina (6) smo odveli s upalom grla, a sada je u komi iz koje se neće probuditi!

Hrvatska -
POŽEGA - Stjepan Marinović iz Požege napunio je šest godina, ali umesto da slavi uz tortu i igru sa svojom porodicom i i vršnjacima, dečak leži na KBC-u Rebro u komi iz koje se verojatno nikad neće probuditi

Očajni roditelji Nataša i Daniel bdiju nad njim ne verujući još da im se to događa. Stjepanu je, naime, mozak mrtav i u životu ga održavaju aparati. Svemu je prethodio običan laringitis - upala grla zbog koje su pomoć najpre potražili u požeškoj bolnici, ali tamo su, kažu roditelji, stvari krenule po zlu. Stjepan je i ranijih godina imao laringitise, ali uvek bi sve prošlo bez ikakvih problema.

- Pre Božića smo ga zbog laringitisa vodili njegovoj lekarki, kako nije radila otišli smo s njim u bolnicu na pregled. Tamo su nas poslali kući uz objašnjenje da nije ništa alarmantno. Sledeći dan išli smo kod drugog pedijatra i ona je prepisala lek. Niko od tih lekara nije napravio CRP analizu krvi koja ukazuje na jačinu infekcije u organizmu. Lek nije uspeo da deluje kad je Stjepan u noći na Božić počeo da se guši. U rane jutarnje sate ponovno smo jurili na hitnu u požešku bolnicu - priča otac deteta.

Tokom vožnje do bolnice mama Nataša, inače medicinska sestra, reanimirala je dete u automobilu disanjenjem usta na usta. Roditelji kažu da su lekari pokušavali da stabilizuju stanje dečaka davanjem kiseonika i inhalacijama, ali zameraju što nisu preduzeli druge mere jer se pokazalo da ti pokušaji ne daju rezultate. Nivo kiseonika u krvisve vreme bio je 75, a normalno je da bude iznad 90 posto.

- Satima su čekali da preduzmu nešto konkretno. Da su ga bar ranije intubirati ili napravili traheotomiju i dali injekciju koja bi sprečila oticanje grla. U bolnicu smo stigli oko 5 ujutro, a tek u 10.30 sati su ga odvezli u salu gde su mu uradili traheotomiju. Zašto su toliko čekali? - pitaju se roditelji.

Što se u sali dešavalo nije im jasno. Navodno je bilo nekoliko pokušaja intubacije (uvođenja cevi u disajne puteve) koji su bili neuspešni pa je nakon toga usledila traheotomija (rez na grlu kroz koji se stavlja cev u dušnik). Tokom zahvata Stjepanu je stalo srce pa su ga lekari reanimirali. Zbog svega toga mozak je ostao bez kiseonika, kažu roditelji, zbog čega je praktično došlo do moždane smrti. Dan kasnije Stjepan je prevezen na KBC Rebro u Zagrebu, gdje su lekarii uspeli da normalizuju funkcije ostalih vitalnih organa, srca, jetre i bubrega, ali su potvrdili moždanu smrt. Dečak leži priključen na aparate, a to će trajati - dok mu srce izdrži.

U Općoj županijskoj bolnici u Požegi kažu kako su poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći kako bi pomogli dečaku.

- Na Božić je šest lekara bilo s njim pokušavajući da mu poboljša stanje, ali posle svih zahvata i traheostome, odnosno cevi koju smo mu stavili u dušnik da bi prodisao, stanje se nije popravljalo - kaže dr. Vlado Drkulec, voditelj Odjela pedijatrije i dodaje da su Stjepanu 26. decembra u 9.33 sati urađen CT mozga i da je taj nalaz bio uredan. Dr. Drkulec kaže da je u karijeri imao samo dvoje dece sa zloćudnim laringitisom poput Stjepanova.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track