ZAMALO TRAGEDIJA: Dvoje dece lečili od virusa, a puklo im slepo crevo!

Ozbiljni propusti lekara u Vinkovicima

ZAMALO TRAGEDIJA: Dvoje dece lečili od virusa, a puklo im slepo crevo!

Hrvatska -
VINKOVCI - Za samo dva dana na pedijatriji vinkovačke bolnice dogodila su se dva slučaja u kojima je deci puklo slepo crevo, a koje dežurni lekari nisu na vreme dijagnostifikovali.

Uradili su im samo rutinske analize krvi i urina, ustanovili da se verojatno radi o stomačnom virusu i deci dali infuzije.

Iako su oboje imali jako bolove, jedno su zadržali u bolnici, a drugo, uprkos ogorčenju roditelja, pustili kući.

Vrlo brzo i jednom i drugom detetu puklo je slepo crevo.

Starijem dečaku koji je otpušten kući život je bio ugrožen jer je dobio sepsu. Operisali su ga tri dana kasnije, kad su već untrašnji organi trbušne šupljine bili zagađeni sadržajem iz puknutog creva.

"Sina od četiri godine doveli smo na hitan prijem u pola pet ujutru. Primila nas je šefica pedijatrije, dr Marija Jurković. Govorio sam joj da mali već dva dana ima visoku temperaturu, jake bolove u trbuhu i da celu noć nije spavao jer mu se stalno piškio, a nije imao šta da izmokri. Pitala me zar sam doveo dete zato što ne može da piški. Poslala nas je na vađenje krvi i urina, poslušala mu pluća stetoskopom, ali nije ispipala stomak deteta iako ga je jako bolelo", ispričao je otac dečaka Andrej Matijević iz Markušice.

Ispostavilo se da je dečak dehidrirao pa su, kaže, dobili infuziju, a u sedam ujutru došla je druga doktorka koja ga je zadržala u bolnici.

Andrej kaže da je detetu dan nakon toga u jedan sat nakon ponoći pozlilo, a tek u pet ujutru odvezli su ga na ultrazvuk abdomena i otkrili da mu je puklo slepo crevo.

"Sve vreme mislili su da ima stomačni virus i tako su ga lečili. Malenom se sve izlilo u utrobu i hitno je operisan, ali na sreću, sve se dobro završilo", kaže Andrej, dodajući kako su i hirurzi bili ljuti jer su dečaka morali da seku više nego što je potrebno kako bi sve očistili.

Sedam dana dečak je bio na najjačim antibioticima, a sad postoji mogućnost da zbog fekalija kojima su creva bila izložena dobije priraslice.

Prozvana doktorka Marija Jurković kaže da je pacijenta detaljno pregledala što se vidi iz njenog nalaza.

Pregledala su ga, kaže, i četiri doktora i napisali da je stomak bezbolan.

"Prepoznavanje upale i pucanja slepog creva je izuzetno teško, ne pokaže ga čak ni ultrazvuk. Imate situacije kad su, uz ultrazvuk, uredni i krvni nalazi, a slepo crevo je upaljeno. Ja sam u poslednja tri dežurstva imala po jedno slepo crevo i kod nas je to, statistički gledano, vrlo česta pojava", kaže dr Jurković.

Dan kasnije na istu je pedijatriju došlo dete (6) kojem je već puklo slepo crevo, ali četiri doktora koja su ga pregledala to nisu otkrila. Dečak je s puknutim slepim crevom tri dana dolazio na infuziju. Jedva su mu spasili život.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track