HRVATSKI SABOR BIRA VLADU: Orešković danas predstavlja svoj kabinet i program
Foto: Reuter 23 12 2015

Sada i zvanično

HRVATSKI SABOR BIRA VLADU: Orešković danas predstavlja svoj kabinet i program

Hrvatska -
ZAGREB - Mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković predstaviće danas, na drugoj sednici Sabora, program svoje vlade i članove kabineta, te zatražiti od opozicije da mu iskažu poverenje.

Prethodno će šefovi Domoljubne koalicije i nezavisna lista Most, Tomislav Karamarko i Božo Petrov, u Saboru potpisati sporazum o saradnji.

U novoj vladi Karamarko je predložen za prvog potpredsednika, a Petrov za potpredsednika, a uoči zasedanja Sabora su izjavili da će prvi potez vlade, kada dobije poverenje, biti izrada budžeta.

Kazali su i da je osnovni princip pri izboru kandidata za minitre bila njihova stručnost.

"Rad na budžetu i stvaranje zakonskih predispozicija za olakšavanje investicija, smanjenje javnog duga i čitav niz mera koje bi trebale biti podsticajne za razvoj hrvatske privrede", kazao je Karamarko u razgovoru za HTV.

Uveren je da je mandatar Orešković sastavio tim koji Hrvatskoj može doneti najbolje. Budući potpredsednici tvrde da su predloženi kandidati za ministre mladi is posobni ljudi, imaju kvalitete i pre svega su reformski raspoloženi.

Karamarko je i odlučno odbacio neke tvrdnje da je predloženi ministar kulture, istoričar Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar, u svojim ranijim medijskim istupima negirao antifašističku borbu.

"To uopšte nije istina, on tako nije rekao. On je rekao istinu o Domovinskom ratu. Rekao je da je Domovinski rat i ono čime je rezultirao, jednom demokratskom, slobodnom hrvatskom državom, otprilike vrhunac hrvatske istorije. Ta država i to društvo koje smo stvorili nakon Domovinskog rata je distancirana od bilo kojeg totalitarizma. I ništa se ne može upoređivati s tim momentom Domovinskog rata i oslobađanjem Hrvatske. Mislim da je to bila intencija. Ovo sve drugo su ružne interpretacije", rekao je Karamarko.

Upitan koji je njegov stv o antifašizmu i treba li ostati na osnovama Ustava, Karamarko je rekao kratko:

"Mi smo antifašisti, ali i antikomunisti. Mi smo antitotalitaristi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track