NOVI ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE: Važan zadatak stabilizacija odnosa sa susedima
Foto: Reuter 22.1.2016

Politika

NOVI ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE: Važan zadatak stabilizacija odnosa sa susedima

Hrvatska -
ZAGREB - Novi ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas da je jedan od važnih zadataka spoljne politike nove vlade stabilizacija odnosa sa susedima i najavio da će "vrlo brzo" imati kontakte sa susedima o izbegličkoj krizi.

"Jedan od važnih zadataka na planu spoljne politike je da sa susedima odnose stabilizujemo, da budu kvalitetniji i da jačamo evropsku saradnju Hrvatske", rekao je Kovač novinarima posle obavljene primopredaje dužnosti između njega i sada bivše ministarke Vesne Pusić.

Upitan o budućem odnosu prema izbegličkoj krizi, on je rekao da je jutros razgovarao s premijerom Tihomirom Oreškovićem, prvim potpredsednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, kao i ministrima unutrašnjih poslova i odbrane "o delotvornijoj koordinaciji po tom pitanju i o ostvarivanju kontakta sa susedima".

"Vrlo skoro ćemo imati kontakte sa susedima, to je važan zadatak", rekao je Kovač i dodao da je već sinoć imao kratak kontakt s mađarskim ministrom.

Sabor Hrvatske podržao je u petak uveče većinom glasova vladu desnog centra premijera Tihomira Oreškovića, koju su formirale Domoljubna koalicija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i koalicija nezavisnih lista Most.

Novi ministar Miro Kovač dolazi iz HDZ i jedan od retkih ministara u Oreškovićevoj vladi koji ima iskustva u resoru koji je preuzeo. Kovač (47) na poziciju ministra došao sa pozicije međunarodnog sekretara HDZ. Bio je pomoćnik ministra spoljnih poslova u vladi Ive Sanadera sredinom 2000-tih, a od 2008. i ambasador Hrvatske u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track