PUPOVAC UPOZORAVA: Nova hrvatska vlada uopšte ne spominje manjine, a Srbiju zove istočno susedstvo!
Foto: Fonet

Nazadovanje

PUPOVAC UPOZORAVA: Nova hrvatska vlada uopšte ne spominje manjine, a Srbiju zove istočno susedstvo!

Hrvatska -
Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac ponovio je danas da je Hrvatska dobila vladu čiji program ne spominje manjine, niti obavezu koju hrvatska vlada ima prema problematici povratka, obnove, ostvarivanju manjinskih prava i participaciji manjina u vlasti.

"To je prva vlada od 2006. koja u tom pogledu nema gotovo ništa osim jedne kurtozne rečenice mandatara tokom predstavljanja programa", rekao je Pupovac za RTS.

On je naveo da posle prvog obraćanja Saboru premijera Tihomira Oreškovića "ne može da bude zadovoljan njegovim odnosom prema manjinama, Srbiji i regionu". Predsednik Srpskog narodnog veća istakao je da je pozitivno to što potpredsednik vlade Tomislav Karamarko govori o potrebi saradnje sa zemljama u regionu.

"Sa onim što piše u programu, gde ne piše Srbija, već istočno susedstvo, a spomenute su neke druge zemlje, ne znam kako će to izgledati", napomenuo je Pupovac. Prema njegovim rečima, situacija nije dobra kada je reč o ljudskim pravima.

"Svi bilteni i publikacije Srpskog narodnog veća govore o porastu govora mržnje, pozivanju na nasilje i ograničavanju prava manjina, što je najdrastičniji primer sa ćirilicom i medijskim pozivima na linč. Nadamo se da će se to promeniti", rekao je Pupovac.

Naveo je da su prve poruke pojedinih ministara oko popisa "izdajnika" i negiranja antifašističke tradicije poprilično unele nemir među predstavnike srpske zajednice.

"Državno tužilaštvo bi po službenoj dužnosti trebalo da reaguje kada se poziva na nasilje, mržnju i to je stvar koji treba razvijati. Tek kad druge NVO reaguju, onda se nešto dogodi, ali inače rezultata nema", rekao je Pupovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track