KOME JE ŠTETILO NATEZANJE OKO CRNOJE: Hrvatska vlada doživela najveću štetu
Foto: Youtube/Printscreen

Medijska analiza

KOME JE ŠTETILO NATEZANJE OKO CRNOJE: Hrvatska vlada doživela najveću štetu

Hrvatska -
Dvodnevno natezanje oko ponašanja i afera tek izabranog ministra branitelja Mija Crnoje, nakon čega je on podneo ostavku, nepopravljiva je šteta za novu hrvatsku vladu, ocenili su hrvatski mediji i politički analiticari.

Zagrebački Jutarnji list piše da je nepopravljiva šteta na prvom mestu nastala za premijera Tihomira Oreškovića, na drugom mestu za potpredsednika vlade Božu Petrova i njegovu nezavisnu listu Mosta, a tek na trećem mestu je, kako se smatra, HDZ, čiji je Crnoja član.

Jedini koji je profitirao iz cele priče je predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je u sredu od jedanaest sati, sve do posle ponoći, lomio Petrova i Oreškovića, ne dopuštajući smenu Crnoje iako mu se broj afera već popeo na sedam, piše ovaj hrvatski dnevnik i dodaje da je time Karamarko praktično svima jasno stavio do znanja ko je pravi gazda u novoj vladi - on.

Sada je jasno da Orešković, iako nosi titulu premijera, nije birao svoje ministre, pa ih ne može ni smeniti. Njegova uloga u vladi svodi se na onu stečajnog upravnika. Petrov i celi Most, sada se pokazalo, nemaju ni izbliza političku snagu i uticaj kakav su pokazivali u pregovorima oko formiranja vlade. A to znači da nemaju ni snagu za sprovođenje reformi zbog kojih su dobili poverenje svojih birača, piše Jutarnji. Dugoročno je nastupila šteta i HDZ-u, konstatuje list i dodaje da stranka koja ovako čvrsto stoji iza ministra koji lažira prebivalište time izbegava plaćanje poreza, te na osnovu toga iznuđuje zemljište i povoljan kredit za kuću koji nije iskoristio u tu svrhu, a iza sebe ima još i optužbu za nasilničko ponašanje i još štošta, o sebi ne stvara lepu sliku.

Reč je o čoveku koji je prvi u ime nove vlade najavio izradu registra izdajnika, a već sutradan se pokazalo da je upitno koliko je on sam lojalan prema državi, barem kada su u pitanju građanske obaveze. Ispada da HDZ ima potrebu da prokaže izdajnike, ali im u tu kategoriju ne spadaju oni koji muljaju s povlasticama i izbegavaju poreze, piše Jutarnji i dodaje da sa ovakvom politikom koja je zabljesnula na prvoj sednici vlade HDZ se teško može legitimisati kao stranka desnog centra, a nakon četiri godine provedene u oporbi i to, kako se navodi, zbog dugih prstiju Ive Sanadera, padaju i kao stranka koja je za sva vremena raščistila s korupcijom i nepotizmom.

List navodi da pored Karamarka od celog cirkusa sa Crnojom korist ima i opoziciona SDP i njen lider Zoran Milanović koji je u kampaji ukazivao da je HD etiketiran kao "profašistički savez koji preti Kevinim jamama, suspenzijom ljudskih prava i sloboda, i koji se nisu očistili od korupcije i kriminala". Crnoja je smenjen a da nije imao priliku da prisustvuje prvoj sednici vlade. Jedino što je uspeo da uradi je da pozove najrigidnije biskupa Košića da mu blagoslovi kabinet.

"Bio kriv ili ne, u zemljama EU vredi pravilo nulte tolerancije prema nosiocima javne vlasti kad je u pitanju grešenje o budžetski novac, piše Jutarnji i podseć na švedsku ministrku koja je podnela ostavku nakon što je službenom karticom platila čarape, iako je odmah vratila ovac. Analitičar Davor Djenero je komentarišući slučaj Crnoje rekao da je sreća pa je sklonjen iz vlade, ali je razbio medeni mesec koji je vlada mogla imati s javnošću dok nije donela nijednu odluku. Djenero u izjavi za portal Index.hr kaže da je sve moralo biti rešeno u mnogo kraćem roku.

Politički analitičar Žarko Puhovski za isti portal kaže da je ovo jako naštetilo vladi i ona se pokazala impotentnom. Naglasio je kako uz sve ovo vlada sad protiv sebe dobiva i deo desničara. "Ovo je pokazalo da vlada nema kapacitet odlučivanja i da ona ne vlada. Karamarko, na primer, ne smatra da je laganje diskvalifikovanje za ministra, a dokazano je da je Crnoja lagao. To nije pitanje harange nego laži. Setite se Klintona, ne zbog onog što je radio s Monikom, nego zato što je lagao u javnosti. To se ne radi", kazao je Puhovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track