ZIKA VIRUS PRETI HRVATSKOJ: Opasni komarci su tu, epidemija moguća već na proleće!
Foto: Reuters

Upozorenje stručnjaka

ZIKA VIRUS PRETI HRVATSKOJ: Opasni komarci su tu, epidemija moguća već na proleće!

Hrvatska -
ZAGREB - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zika virus proglasila je globalnom opasnošću, budući da se virus proširio na čak 30 svetskih zemalja, a i hrvatski epidemiolozi su na oprezu.

Dr Bernard Kaić, rukovodilac odeljenja za prevenciju zaraznih bolesti i vkacinaciju u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje, kaže da Hrvatska za sada nije u opasnosti, ali biće s dolaskom proleća i leta, ako populacije komaraca Aedes koji mogu da prenesu ovaj virus budu veoma velike.

Tada će postojati mogućnost prenosa virusa na stanovnike i pojavu epidemije.

"Zato je važno učiniti sve što je u našoj moći da se smanje na minimum populacije tih komaraca", rekao je dr Kaić.

Upravo bi gradske vlasti na vreme trebalo da obave zaprašivanje, pogotovo u područjima koja i inače imaju velikih problema s najezdom komaraca kao što je Osijek, a prošle godine je velika najezda bila i u Zagrebu.

Objašnjavajući ovaj virus, dr Kaić kaže da se trenutno zna da se prenosi s čoveka na čoveka komarcima roda Aedes.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Tih komaraca ima u Hrvatskoj, ali se ne zna jesu li komarci koji su kod nas prisutni efikasni u prenosu tog virusa. Takođe, smatra se da se može preneti s majke na dete tokom trudnoće, polnim putem i krvlju, ali to je još u fazi istraživanja. Lična zaštita se sastoji od sprečavanja uboda komaraca. Iako još nije definitivno potvrđen polni put prenosa, preporučljivo je suzdržavati se od nezaštićenog polnog odnosa s osobama koje bi mogle biti zaražene, a reč je o osobama koje su boravile unazad mesec dana u područjima gde vlada epidemija", kazao je dr Kaić.

Zaraženi zika virusom imaju simptome slične gripu, a može se javiti i osip na koži, konjuktivitis i bolovi u mišićima.Trenutno ne postoji direktni dokaz da zika virus može dovesti do smrti, prema podacima koje je objavila zdravstvena organizacija Pan Amerikan.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track