A TEK SE SASTAVILI: Nova hrvatska vlada pred raskolom zbog branitelja!
Foto: Beta

Različite vizije koalicionih partnera

A TEK SE SASTAVILI: Nova hrvatska vlada pred raskolom zbog branitelja!

Hrvatska -
ZAGREB - Zastupnica nezavisne lliste Most, manje članice vladajuće koalicije u Hrvatskoj, Ines Strenja Linić potvrdila je da ta stranka razmišlja o ukidanju Ministarstva branitelja.

Tom se protivi Domoljubna koalicija, što se tumači kao novi raskol u novoj hrvatskoj vladi. Linić, doduše, kaže da se o tome još nije razgovaralo i da nema odluke, ali dodaje:

"Pre bilo kakve odluke o ukidanju potrebno je videti šta je najbolje za braniteljsku populaciju. Braniteljima trebaju sva prava biti objedinjena u jednom zakonu i onda će se lakše sprovoditi i kontrolisati sprovođenje istih, a tek onda treba odlučiti da li i dalje treba imati zasebno ministarstvo ili ono treba biti pridodano MORH-u", rekla je Linić.

Veruje da bi onda i većini branitelja to bila čast jer su većina od njih nekada pripadali tom resoru. Tu su, dodala je, svakako i roditelji, supružnici i deca poginulih i nestalih, civilne žrtve rata i ostali, ali to ne bi trebao biti problem.

Naglasila je da MOST smatra da svakako treba smanjiti broj ministarstava.

"Sve je stvar dogovora i odluke o racionalizaciji te smanjenju nepotrebnih troškova sto nam treba u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji prioritet, a potom i novac ušteđen racionalizacijom usmeriti onima koji su najpotrebitiji", rekla je.

Na pitanje znači li to da bi Ministarstvo branitelja moglo ubuduće spadati pod MORH rekla je kako to nije decidirano.

"Možda bi moglo biti oformljeno i novo ministarstvo spojeno od više ministarstava, ali na primer i pod MORH. Međutim ništa dosad nije raspravljeno, a kamoli odlučeno. To su samo naši stavovi", rekla je Linić.

Ministri pomorstva, saobraćaja i infrastrukture te građevinarstva i prostornog uređenja Oleg Butković i Lovro Kuščević izjavili su ranije danas da su protiv spajanja ministarstava hrvatskih branitelja i odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track