SKANDAL U JASENOVCU: Hrvatska proterala dvojicu vernika Srpske pravoslavne crkve!
Foto: Printscreen Jutarnji.hr/Darko Tomas

Ne mogu ni da volontiraju

SKANDAL U JASENOVCU: Hrvatska proterala dvojicu vernika Srpske pravoslavne crkve!

Hrvatska -
Pripadnici hrvatske policije proterali su iz Hrvatske dvojicu državljana BiH (25, 35) koji su radili na postavljanju ogradu oko manastira Sv. Jovana u Jasenovcu

Oni su kažnjeni i proterani, kako je saopštila Iva Hranitelj, portparol PU sisačko-moslavačke, jer je utvrđeno je da su ova dvojica muškaraca iz Banjaluke postavljali ogradu bez odgovarajućih dozvola, odnosno radili su na crno. Sudija za prekršaje svakom je izrekao novčanu kaznu i dobili su zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku na rok od tri meseca.

Đorđe Teodorović, sekretar Slavonske eparhije Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, kaže da je netačno da su Banjalučani radili na crno u Jasenovcu.

– Oni su kao vernici došli da pomognu u uređenju manastira, nisu ni tražili ni dobili nikakvu naknadu za to. Ne znam zašto je došla policija, neko je verojatno prijavio da se radi oko manastira, došla je policija i legitimisala ih. Videli su da su ova dvojica strani državljani, ali policija ih nije uhapsila, nego ih je sveštenik odvezao do policijske stanice u Novskoj, ističe Teodorović.

Manastir Sv. Jovan u Jasenovcu (Foto printscreen jutarnji.hr/Darko Tomas)
Manastir Sv. Jovan u Jasenovcu (Foto printscreen jutarnji.hr/Darko Tomas)

Dodaje da je iznenađen i visinom novčane kazne od 7.000 kuna (0ko 1000 evra) svakom i progonom iz Hrvatske na tri meseca. Vladika slavonski Jovan Ćulibrk ističe da je jako tužan što se dogodio ovaj incident, ali da ne može da veruje da je to politička odluka i namera državnih vlasti da se ovako grubo ide na vernike i volontere pravoslavne crkve.

- O ovom incidentu obavestiću nadležne državne organe Republike Hrvatske jer ti ljudi nisu kriminalci, nego vernici koji su došli da pomognu u uređenju manastira, oni su dolazili za mnom gde god sam služio. O tome incidentu već bruji evropska javnost, a anglikanski biskup Londona već mi je rekao da je to sramota i skandal, rekao je episkop Jovan Ćulibrk.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track