Najnovije vesti

SUĐENJE KAPETANU DRAGANU: Male su šanse za odbijanje optužnice
Foto: Profimedia

Čeka se rasplet

SUĐENJE KAPETANU DRAGANU: Male su šanse za odbijanje optužnice

Hrvatska
Optužno veće suda u Splitu su petak bi trebalo da saopšti konačnu odluku da li će protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, biti potvrđena optužnica za ratni zločin, nakon čega bi se i formalno ušlo i u suđenje.

Direktor Veritasa Savo Štrbac kaže da su vrlo male šanse da sud odbaci optužnicu i pusti na slobodu Vasiljkovića."Retko gde u svetu bi ovaj slučaj uopšte došao do suda, ali poznajući hrvatsko pravosuđe nemam nikakve dileme da će biti potvrđena optužnica. Predmet će biti prosleđen Raspravnom veću koje zakazuje pripremno ročište. Tada će se znati koliko i koje će svedoke predložiti tužilaštvo i odbrana", kaže Štrbac.

On smatra da je ovakav rasplet „jedino logičan“ nakon odbijanja svih dosadašnjih žalbi Vasiljkovićeve odbrane, uključujući i ponuđenu kauciju u zamenu za čekanje početka suđenja na slobodi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Zamislite da se posle sedam godina istrage i sedam meseci koliko je u pritvoru, Kapetan Dragan odjednom, i to bez suđenja, nađe na slobodi?! To se neće dogoditi. Naprotiv, očekujem da će prvostepena presuda, uprkos činjenice da je optužnica na staklenim nogama, biti osuđujuća. Ipak, uveren sam u to da će nakon toga, pošto se slegne prašina, Vasiljković biti oslobođen jer Hrvatska nije pronašla validne dokaze protiv njega", zaključuje Štrbac.

Županijsko držžavno tužžilašštvo podiglo je 8. januara optužžnicu protiv Kapetana Dragana koja ga tereti za ratni zločin protiv zarobljenika i civila.

Po pet tačaka optužžnice on se tereti za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Dalmaciji i Glini.

(vesti-online)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...