MEDIJI PROZVALI KARAMARKA: Prvo da klekne u Jasenovcu pa tek onda da zove Srbe i Jevreje
Foto: Fonet/AP 8 Nov 2015

Komemoracija u Jasenovcu

MEDIJI PROZVALI KARAMARKA: Prvo da klekne u Jasenovcu pa tek onda da zove Srbe i Jevreje

Hrvatska -

Zagrebački Jutarnji list prozvao je danas potpredsednika vlade Tomislava Karamarka, koji je Hrvatima poručio da se ujedine u osudi totalitarnih sistema i odavanja počasti jasenovačkim žrtvama.

Oni su poručili Karamarku da najpre ode u Jasenovac i klekne, pa tek onda, kako stoji, može zvati Jevreje i Srbe da mu se pridruže.

"Oni su oduvek tamo. Vaš se dolazak tek očekuje", poručuje komentator Jutarnjeg Jelena Lovrić.

U tekstu se navodi da mantra o osudi totalitarizam, koja se s vrha države sada ponavlja, vlasti služi samo kao maskirna košulja. Umesto jasne osude sve prisutnijeg ustašluka oni se distanciraju od svih totalitarizama, navodi list.

"Potpuno je apsurdno i po žrtve Jasenovca potpuno uvredljivo da danas potpredsednik Sabora, koji lično učestvuje u ustašolikim marševima, ili potpredsednik vlade, koji inklinira manekenima NDH, javno pričaju o tome kako bi se prema uspomeni koju čuva Kameni cvet trebalo ponašati", navodi Lovrićeva.

List primećuje da je Karamarko shvatio da odluka jevrejskih i srpskih organizacija o bojkotu zvanične komemoracije u Jasenovcu predstavlja veliku sramotu za Hrvatsku i celu državu na međunarodnoj sceni dovodi u vrlo neugodan položaj.

"Ali kome Karamarko zapravo govori? Koga on to poziva u Jasenovac? Koliko je poznato, kao već četiri godine šef jedne od dve najjače stranke u Hrvatskoj on u Jasenovcu nikad nije bio za razliku od onih koje će brzopleto i tendenciozno sada označiti kao bezobzirnike prema jasenovačkim poljima smrti ", stoji u komentaru.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

List konstatuje i da je izjava o odluci jevrejskih i srpskih organizacija o nedolasku na državnu komemoraciju bojkotovanje žrtava, bezobrazna zamena teza i dodaje da im se pripisuje da im je od odavanja počasti važnija “jeftina dnevna politika” i unošenje novih podela među hrvatske građane.

List konstatuje da o razlozima koje su Jevreji i Srbi naveli za svoju odluku nema ni reči.

"Ništa o tendenciji relativizacije i revitalizacije ustaštva, o čemu govori Koordinacija jevrejskih opština. Kao što je i dosad odćutao sve pojave koje koketiraju ili se otvoreno sljubljuju s raspirivanjem NDH sentimenata. Karamarko u ovom slučaju postupa slično kao i predsednica države, koja je nedavno pripadnicima manjina prekla da su uveliko sami krivi za ugrožavanje svojih prava", navodi se u komentaru i dodaje da Jevreji i Srbi, po Karamarku, ispadaju ignoranti jasenovačkih žrtava.

Jutarnji ukazuje da bi šef HDZ imao nešto više verodostojnosti da je reagovao na primere dizanja ustašluka koji u poslednje vreme, otkako je njegova stranka na čelu države, zabrinjavajuće eskaliraju.

"Zato je nužno postaviti pitanje ko zapravo bojkotuje žrtve Jasenovca - oni koji odbijaju da dođu na državnu komemoraciju, pokazujući tako neslaganje s državnom politikom kakva se trenutno vodi, ili oni koji pokazuju toleranciju prema pokušajima rehabilitiranja režima koji je jpočinio asenovačke zločine. Zagrebom marširaju hiljade s ustaškim Za dom spremni! na usnama", navodi list i konstatuje da policija ne reaguje navodno zbog masovnosti .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track