Najnovije vesti

KAPETAN DRAGAN ŽALBOM ODLOŽIO ODLUKU O OPTUŽNICI: Tražio izdvajanje policijskih zabeški iz spisa
Foto: Profimedia

Suđenje

KAPETAN DRAGAN ŽALBOM ODLOŽIO ODLUKU O OPTUŽNICI: Tražio izdvajanje policijskih zabeški iz spisa

Hrvatska

Dragan Vasiljković, zvani kapetan Dragan, uputio je danas žalbu na sednici optužnog veća splitskog Županijskog suda zbog čega je odloženo odlučivanje o optužnici protiv njega.

Portparol suda, a istovremeno i sudija, Damir Romac rekao je za Hinu da se Vasiljković, koji je optužen za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Dalmaciji i Glini za vreme rata u Hrvatskoj, žalio i da je tražio da se policijske službene zabeleške izdvoje iz spisa.

"Tražio je izdvajanje policijskih zabeški jer se na njima ne može temeljiti sudska odluka. O tome će odlučivati Vrhovni sud", rekao je Romac i dodao da nije uobičajeno da se okrivljeni na to žale. Sednica optužnog veća bila je ranije zakazana, ali je odložena jer je odbrana Vasiljkovića pre njenog početka zatražila da se suđenje radi lakšeg dolaska svedoka iz Gline premesti u bliži sud u Rijeku ili Zagreb, ali je taj predlog odbio Vrhovni sud.

Vanraspravno veće Županijskog suda u sredu će odlučivati o produženju istražnog zatvora Vasiljkoviću. Splitski Županijski sud mu je početkom godine produžio istražni zatvor zbog, kako se navodi, opasnosti od bega i naročito teških okolnosti kaznenog dela.

Vasiljković je optužen da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protiv odredbi Ženevske konvencije. Tereti se i da je tokom juna i jula 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi i tokom februara 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Takođe, tereti se da je tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju i prigradsko naselje Jukinac, kao i sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Nakon što se desetak godina krio u Australiji pod drugim identitetom, Vasiljković je početkom jula 2015. izručen Hrvatskoj.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...