BRUTALNE LAŽI KOJE UČE DECA U HRVATSKOJ: U školi pustili film o Jasenovcu koji umanjuje broj žrtava
Foto: Printscreen Youtube

Skandal u srednjoj školi u Sisku

BRUTALNE LAŽI KOJE UČE DECA U HRVATSKOJ: U školi pustili film o Jasenovcu koji umanjuje broj žrtava

Hrvatska -

Film "Jasenovac - istina", čiji bi autor Jakov Sedlar zbog falsifikovanih dokumenata i neverodostojnosti iznetih u filmu mogao kazneno da odgovara, dospeo je i u nastavu hrvatskih škola.

Kako tvrdi učenik Strukovne škole Sisak koji se anonimno obratio medijima, film im je nedavno, samo četiri dana posle službene promocije, prikazan na nastavi veronauke.

Film im je pustio veroučitelj Danijel Kraker, što je potvrdio i direktor škole Ivica Beloglavec koji u ovome ne vidi ništa sporno “s obzirom da je reč o punoletnim osobama, koje već dosta toga mogu samostalno da procene i odluče”.

"Koliko ja znam, taj film nije zabranjen, što znači da se može javno prikazivati, pa i na nastavi. Nekim učenicima od njih 25, nastavlja on, film se svideo, nekima ne, neki su ćutali, neki su se žalili čak i medijima", priča direktor.

Sedlarov film posle promocije 4. aprila mnogi kritičari su nazvali istorijsko-revizionističkim falsifikatom, ali u školi u Sisku, prema tvrdnjama učenika, prikazan je kao nesporna verzija istorijske istine o zloglasnom ustaškom logoru.

Da je prikazivanje Sedlarovog filma na nastavi veronauke potpuno neprimereno smatra i istoričar Neven Budak.

"Ovakav film može da se prikazuje samo uz stručni komentar istoričara kako bi se na adekvatan način učenicima objasnila sva sporna mesta i s njima razgovaralo o argumentima koji se u filmu navode. Zadatak veronauke nije da proučava istoriju, nego religiju, a nekima, naravno, neka istorijska tumačenja mogu biti i religija ", komentariše Budak, dodajući da bi film mogao da se koristiti u nastavi na način da se učenicima objasni šta je to falsifikovanje istorijskih izvora.

Navodno je veroučitelju film dao sisački biskup Vlado Košić da ga prikaže učenicima, na šta je biskup Košić odgovorio da nema komentar.

Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Hrvatska nije dobilo zahev za prikazivanje filma "Jasenovac - istina" u školama niti je dalo odobrenje za njegovo prikazivanje.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track