DALEKO OD BILO KAKVOG DOGOVORA: Niko ne veruje u opstanak hrvatske vlade
Foto: Beta

Analiza hrvatskih medija

DALEKO OD BILO KAKVOG DOGOVORA: Niko ne veruje u opstanak hrvatske vlade

Hrvatska -

Trzavice u ionako krhoj hrvatskoj vladi ne prestaju, a deo zagrebačkih medija smatra da niko ozbiljan više ne veruje da će ona opstati.

Zagrebački mediji pišu da iza kulisa upravo traju dogovori oko prekomponovanja parlamentarne većine. Potpredsednik hrvatske vlade i lider najuticajnijeg vladajućeg HDZ-a Tomislav Karamarko bi izbacio neposlušni Most, ukoliko, kako se navodi, nađe dovoljno ruku za novi savez, ali čak i kad bi mu ta nemoguća misija uspela, nova bi vlada bila pođednako krhka kao i postojeća.

Tomislav Karamarko, Foto: Fonet/AP
Tomislav Karamarko, Foto: Fonet/AP

Karamarko stoga za bilo kakvu akciju čeka rasplet izbora za vrh stranke, u kojima je pitanje svih pitanja hoće li većina u vrhu pripasti njemu ili ljudima Milijana Brkića. Od ishoda te bitke zavisiće i dalja dinamika odnosa na relaciji Most - HDZ.

Lider Mosta Božo Petrov, naime, ne slaže se s Karamarkom ali se nada da bi uticaj aktuelnog lidera HDZ usponom Brkića opao i u vladi i u stranci, što bi relaksiralo odnose aktuelne koalicione partnere na vlasti. To, smatra ovaj portal, nije nezamislivo.

Božo Petrov, Foto: Beta
Božo Petrov, Foto: Beta

Karamarko izlaz vidi u Milanu Bandiću i njegovim tvrdnjama o rastu zastupničkog kluba na 10, pa čak i 15 zastupnika, što izgleda realistično kao i bajke braće Grim, piše portal 24 sata i podseća da su i Bandić i Karamarko protiv Tihomira Oreškovića, no davanje premijerskog mandata Karamarku, Bandića bi na idućim zagrebačkim izborima skupo koštalo.

Milan Bandić, Foto: Dragana Udovičić
Milan Bandić, Foto: Dragana Udovičić

Zagrebački portal tvrdi da u šefu HDZ-a niko ozbiljan ne vidi premijerski kapacitet, pa bi sklapanje pakta koji bi ga lansirao na tu poziciju svatko platio vlastitom političkom kožom. Zato će HDZ i Bandić, nađu li dovoljno ruku za većinu, morati naći nekog ko će biti prihvatljiv kao premijer.

"Ipak, s terena dolaze informacije da županijski ogranci lagano skupljaju novac, verovatno za izbore na jesen. Kako god bilo: i HDZ i SDP mogu, prema anketama, računati na standardni postotak birača, pa bi u nove izbore ušli najležernije", navodi portal.

Zoran Milanović, Foto: Beta
Zoran Milanović, Foto: Beta

Bivši premijer i lider SDP-a Zoran Milanović već je ponudio brzi povratak na premijersku poziciju. Njemu, kako se navodi, ovakvo rasulo na Markovom trgu ide na ruku, ali, podseća se, u SDP-u su upravo otpočele završne frakcijske borbe, koje bi mogle imati ozbiljne posledice.

Navodi se da toj stranci preti raskol, ali i da Milanovićevi brojni kadrovi nemaju ministarski potencijal, a sam Milanović nikad nije izneo uverljiv plan reformi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track