KARAMARKO TONE SVE DUBLJE: Nova prijava zbog sukoba interesa!
Foto: Fonet/AP 8 Nov 2015

još jedna afera prvog potpredsednika hrvatske vlade

KARAMARKO TONE SVE DUBLJE: Nova prijava zbog sukoba interesa!

Hrvatska -

ZAGREB - Prtoiv prvog potpredsednika hrvatske vlade Tomislava Karamarka podneta je još jedna prijava Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa zbog sumnje da je moguće da je šef HDZ-a neistinito prikazao stvarnu vlasničku strukturu trgovačkog društva Soboli d.o.o

Partnerstvo za društveni razvoj je podnelo prijavu i poziva se na nove dokumente koji su sada dostupni u Trgovačkom sudu u Zagrebu, a odnose se pre svega na društveni ugovor o prenosu suvlasničkog udela u firmi Soboli, a time i u svim povezanim društvima, s Tomislava Karamarka na Ivana Baketu od 18. oktobra 2006.

Portal Index.hr je preneo da je PSD je još 2011. prijavilo Karamarka Komisiji, ali da ta je ta prijava odbačena jer je Karamarko tvrdio da je prava preneo ranije. Tomislav Karamarko je 2005. bio suvlasnikom firme Soboli d.o.o. iako je formalno preneo samo upravljačka prava na advokata Miljenka Bukovca, a neosporno je i da je Karamarko te 2005. preko Sobolija poslovao s Josipom Petrovićem, koji je u to vreme, kao član uprave INA-e, bio akter ugovaranja poslova između INA-e i Soboli-a.

PSD je pozvalo Komisiju da ovaj put, kako se navodi, s dužnom pažnjom uz pomoć drugih nadležnih institucija utvrdi istinitost i valjanost dokumenata u spisu, te njihov stvarni pravni učinak na (su)vlasnički udio Tomislava Karamarka u predmetnim trgovačkim društvima. Istovremeno se izražava sumnja da je Karamarko i dalje u suvlasničkom odnosu s tom firmom.

Suvlasništvo Karamarka u firmi Soboli izuzetno je bitno za aferu "konzultantica" jer pokazuje kontinuirani poslovni odnos s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem. "Dakle, prema najnovijim nalazima, afera 'konzultantica' bacila je novo svetlo na sve zakulisne odnose između Josipa Petrovića i Tomislava Karamarka, koje se puno ozbiljnije manifestuju u skoro zaboravljenoj aferi Soboli nego u samoj aferi 'konzultantica'", navodi se između ostalog u prijavi objavljenojna zvaničnoj stranici PSD-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track