SNP: Ustanak srpskog naroda u NDH i borba Jermena putokaz za procesuiranje Hrvatske
Foto: Dala Branisalva Majdarević

Postići nacionalno i građansko jedinstvo

SNP: Ustanak srpskog naroda u NDH i borba Jermena putokaz za procesuiranje Hrvatske

Hrvatska -

Konstituisanje novog saziva Narodne skupštine treba da pokaže nacionalno i građansko jedinstvo u borbi za budućnost Srbije, baš kao što se, na jučerašnji dan, 1941, srpski narod spontano ujedinio u Hercegovini i podigao Drugi nevesinjski ustanak, kako bi se zaštitio od ustaških pokolja u Drugom svetskom ratu – ističe Srpska narodna partija (SNP) u svom saopštenju.

SNP dalje navodi da je masovni junski hercegovački ustanak, na čijem čelu su bili jedan budući partizanski i jedan budući četnički komandant, buknuo je posle užasnog ustaškog masakra nad Srbima u Koritima, Međuljiću, Drežnju i drugim selima i nakon stravičnih ustaških pokolja i bacanja srpskih civila u hercegovačke kraške jame.

Takvu istrajnost u odbrani nacionalnih interesa kakvu je srpski narod koji je, jedini u svetu, imao dva antifašistička pokreta, partizanski i ravnogorski, pokazao u Drugom svetskom ratu – naš narod i njegovi političari moraju da pokažu i danas kada su ponovo ugroženi vitalni srpski interesi, saopšila je SNP.

SNP smatra da jedna od vodilja kojim putem treba da idemo, mogu da budu i Jermeni koji ceo vek vode bitku da dokažu da je nad njima, pre punih 100 godina, izvršen genocid, i čija je borba prekjuče rezultovala još jednom pobedom – nemački Bundestag je osudio genocid nad jermenskim narodom od strane Turske, kao pravne naslednice Osmanskog Carstva.

SNP zato zahteva da sve državne institucije i političke snage naše zemlje, nezavisno od političkog opredeljenja, insistiraju na procesuiranju najmlađe članice Evropske unije, Republike Hrvatske, kao nesporne pravne naslednice „Nezavisne Države Hrvatske“, zbog genocida koji je u periodu od 1941. do 1945. godine počinjen nad milion Srba, ali i više desetina hiljada Jevreja i Roma na teritoriji tadašnje NDH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track