(VIDEO) ZASEDA HRVATSKI SABOR: Smena premijera Oreškovića na dnevnom redu
Foto: Printscreen YouTube, Reuters 01.03.2016.

Sednica

(VIDEO) ZASEDA HRVATSKI SABOR: Smena premijera Oreškovića na dnevnom redu

Hrvatska -

Predsedavajući Sabora Željko Reiner uvrstio je u dnevni red opoziv premijera Tihomira Oreškovića, ali pošto Vlada ima rok od osam dana da se izjasni o tome, za to vreme Sabor o toj tački ne može da raspravlja.

Sabor je danas, u jeku krize vlasti, nastavio zasedanje iako je opstanak parlamenta pod znakom pitanja jer je zatražen ne samo opoziv premijera Tihomira Oreškovića, nego i prvog potpredsednika Vlade Tomislava Karamarka.

"Sabor treba sam da se raspusti i što pre raspiše prevremene izbore. Ja kao jedan poslanik ne mogu da utičem na te procese, ali ako bi bila takva inicijativa, naravno da bih je podržao", izjavio je pre početka sednice za N1 poslanik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Očekuje se da će za nepoverenje premijeru glasati poslanici Domoljubne koalicije, ali i veći deo opozicije na čelu sa SDP, koja je najavila da joj je cilj da opozove premijera i što pre sruši Vladu.

Krajnji rok da Sabor glasa o poverenju Oreškoviću je 30 dana od danas. Ukoliko mu izglasa nepoverenje, Vlada se raspušta i počinje da teče 30-dnevni rok za sakupljanje nove saborske većine i predlaganje novoga mandatara, koji mora da ima podršku najmanje 76 poslanika

Inače, Most, stranka iz vladajuće koalicije, predložila je Saboru glasanje o poverenju prvom potpredsedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track