SLOVENCI I HRVATI ZAOŠTRILI ODNOSE: Puni nerešenih bilateralnih problema
Foto: Profimedia

Granični konflikt

SLOVENCI I HRVATI ZAOŠTRILI ODNOSE: Puni nerešenih bilateralnih problema

Hrvatska -

Ministar inostranih poslova Slovenije Karl Erjavec ocenio je da su odnosi Ljubljane i Zagreba opterećeni nerešenim bilateralnim pitanjima.

On je, u intervjuu agenciji APA, povodom 25-te godišnjice nezavisnosti Slovenije, upozorio od zapostavljanja graničnog konflikta između Slovenije i Hrvatske.„

Nerešeno pitanje je ozbiljni teret po političke odnose“, naglasio je Erjavec dodajući da Ljubljana insistira na međunarodnoj arbitraži.

Rešenje granica između dve bivše jugoslovenske republike nikada nije pronađeno, a najveći spor je oko granice kod Pirana.

Erjavec ističe da dva suseda treba pitanje granice da reše konstruktivno, u saglasnosti sa postignutim dogovorima. Slovenija, kako je dodao, veruje da će pitanje biti rešeno od strane arbitražnog suda, koji je, zajedno sa Hrvatskom, stvoreno u te svrhe.

"„Nerešno pitanje granice ne smemo zaostaviti, niti odlagati za kasnije doba, jer ono otežava saradnju u pojedinim oblastima, i kod projekata na granici“", upozorio je Erjavec.

On se pohvalno izjasnio o odnosima sa Austrijom, ističući da je ta saradnja tokom izbegličke krize na određen način dodatno učvršćena.„

"U izbegličkoj krizi su obe države pokazale političku zrelost i spremnost na iskrenu saradnju“", zakljucio je Erjavec.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja