OREŠKOVIĆ: Britanci ne mogu da imaju i ovce i novce
Foto: Reuters

Burna atmosfera u Briselu

OREŠKOVIĆ: Britanci ne mogu da imaju i ovce i novce

Hrvatska -

Hrvatski tehnički premijer Tihomir Orešković opisao je atmosferu koja je vladala na sastanku 27 čelnika EU s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom "pomalo tužnom" i rekao da su mnogi poručili Britancima da ne mogu imati "i ovce i novce".

"Bilo je pomalo tužno", rekao je Orešković, opisujući razgovore tokom radne večere na samitu čelnika EU, tokom kojih je Kameron upoznao svoje kolege sa situacijom.

Kameron je, kaže Orešković, naveo da je pitanje koje je presudilo na referendumu na kojem su se Britanci odlučili za izlazak iz EU, bilo pitanje migracija.

Žan Klod Junker i Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Žan Klod Junker i Dejvid Kameron, Foto: Reuters

"Oni su hteli da imaju kontrolu tako da sami mogu da odluče koga će pustiti u zemlju i to je možda bio ključni faktor", rekao je Orešković.

Dodao je da Kameron neće slati službeno obaveštenje EU kojom bi započeli pregovori o uslovima odlaska nego će se čekati do izbora novog čelnika Konzervativne stranke i novog premijera, što bi trebalo da se dogodi 9. septembra.

Po Oreškoviću, Britanci bi hteli da se rastanu od EU, a da zadrže uslove koje su do sada imali, ali su im mnogi poručili da ne mogu imati "i ovce i novce".

U sredu prepodne prvi put će se na neformalnom sastanku okupiti čelnici 27 zemalja članica, bez Velike Britanije, kako bi potvrdili svoju odlučnost da nastave zajedno kao Unija 27 zemalja.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track