DAN SEĆANJA NA JADOVNO: Služen parastos za više od 40.000 žrtava ustaškog režima
Foto: Profimedia

Među žrtvama najviše Srba

DAN SEĆANJA NA JADOVNO: Služen parastos za više od 40.000 žrtava ustaškog režima

Hrvatska -

Nad Šaranovom jamom na Velebitu u Hrvatskoj danas je, povodom Dana sećanja na Jadovno 1941. godine, služen parastos za više od 40.000 žrtava, uglavnom Srba, koje su ustaše na najsvirepiji način ubile u kompleksu logora smrti Jadovno.

Predsednik Udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je da molitveni skup protiče bez incidenata i da hrvatska policija profesionalno obavlja svoj deo posla.

Kod spomenika jadovničkim žrtvama i u delu, gde je služen paratos nisu uočeni članovi hrvatskih udruženja veterana.Nakon parastosa, iz mesta Brušane krenula je litija mučeničkom stazom Svetog Save Gornjokarlovačkog do Katine jame, gde je bačeno njegovo izmučeno telo leta 1941. godine, gde je postavljen Časni krst i služen parastos.

Biće služen i kratki pomen žrtvama u selu Stupačinovo, gde je u leto 1941. godine postojao istoimeni sabirni logor, u čijoj blizini se nalazi pet jama, dok je po povratku za učesnike sabranja predviđen obilazak Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu.

Parastosu je prisustvovao je član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, zamenik karlovačkog župana Siniša LJubojević, potomci žrtava iz Srbije, Srpske i regiona, te predstavnici udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda.

Povodom obeležavanja 75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine i Dana sećanja na Jadovno sinoć je počelo molitveno sabranje okupljanjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, u Hrvatskoj.

Dan sećanja na Jadovno 1941-2016. obeležava se sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Organizatori sabranja su udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda i Eparhija gornjokarlovačka.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track