SPOMENIK U SRBU OSLOBOĐEN: Hrvatska policija uklonila ustaški šator, prostor okolo ogradili
Foto: Printscreen Facebook

Zabranjen skup

SPOMENIK U SRBU OSLOBOĐEN: Hrvatska policija uklonila ustaški šator, prostor okolo ogradili

Hrvatska -

Specijalna policija, potpomognuta velikim brojem pripadnika temeljne policije, započela je u 7 sati i 25 minuta postupak "oslobađanja javne površine uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu od osoba i stvari".

Odvođenju je prethodila molba načelnika Policijske stanice Donji Srb da se mirno raziđu i oslobode prostor od osoba i stvari kako ne primenili silu. Na to je,Keleminec rekao: "Ne trebaju vam pendreci; mi ćemo pružati samo pasivan otpor, ne bismo mi na našu hrvatsku policiju".Akcija prisilnog spuštanja s uzvišenja oko spomenika do obližnje policijske stanice trajala je oko pola sata, a na malom prostoru našlo petnaestak terenskih policijskih vozila pa su okupljeni novinari zaključili su da je policija bila pripravna za veći sukob sa pripadnicima juče zabranjenog javnog skupa, koja je međutim potpuno izostala.Predsednik stranke Keleminec pozivao je preko medija sve Hrvatice i Hrvate da dođu i svojim prisustvom pruže podršku u nameri da ostanu na tom prostoru, s jasnim ciljem da spreče pripadnike Srpskog narodnog veća i Saveza antifašističkih boraca da tradicionalno proslave Dan ustanka naroda Like 27. jula, ali njegovom se pozivu niko nije odazvao.

U trenutku kada je Keleminec ulazio u policijsku stanicu na obaveštajni razgovor rekao je da je ovo način da "se omogući četnicima da i dalje slave".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track