Najnovije vesti

LINTA: Hrvatska štiti ratne zločince i slavi proterivanje Srba
Foto: Dragana Udovičić

Povodom proslave Oluje

LINTA: Hrvatska štiti ratne zločince i slavi proterivanje Srba

Hrvatska

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je govor hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na obeležavanju 21. godišnjice hrvatske zločinačke akcije „Oluja“ u Kninu još jedan dokaz da je Hrvatska država koja štiti ratne zločince, ponižava srpske žrtve i slavi proterivanje Srba.

"Teza hrvatske predsednice da je ''Oluja' bila politički opravdana, etički čista, vojnički briljantno izvedena oslobodilačka i časna pobeda za pravilan cilj' je apsolutna laž. Dobro je poznato da su SAD učestvovale u obuci hrvatskih vojnika i da su njihovi avioni učestvovali na početku hrvatske akcije 'Oluja'", istakao je Linta u saopštenju.

Kako je dodao, bez podrške SAD, Hrvatska nikada ne bi sprovela zločinačku akciju „Oluja“ koja je predstavljala završni čin etničkog čišćenja Srba i ostvarenje jednog dela ustaškog programa.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić
Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

"Jedna od potvrda da se u Kninu slavilo ostvarenje dela ustaškog programa jeste i čiljenica da je je Hrvatska radio-televizija direktno prenosila koncert ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona poznatog po ustaškom pozdravu 'Za dom spremni' i pesmama u kojima slavi klanje Srba", upozorio je Linta.

On smatra da je „Oluja“ je bila sramna akcija jer se hrvatska vojska istakla pre svega u palenju i pljačkanju blizu 40.000 srpskih kuća, privrednih i pomoćnih objekata, ubijanju preko 1.200 srpskih civila i uništavanju komunalne i privredne infrastrukture.

"Kolinda Grabar Kitarović je u svom govoru, između ostalog, izrekla još besramnih laži da je Hrvatska ispunila prava Srba i da je svima omogućen povratak, kao i da 'Oluja' ima veliko međunarodno značenje jer je sprečila genocid kakav su u Srebrenici učinile snage Vojske Republike Srpske.

Hrvatska preko 20 godina od završetka rata sistematski krši ljudska prava Srba jer onemogućava povratak otetih stanarskih prava i poljoprivrednog i šumskog zemljišta, isplatu zaostalih penzija i devizne štednje, nakdadu štete za uništenu imovinu, upotrebu ćirilice i dr. Brojne činjenice jasno pokazuju ako je neka vojna akcija na prostoru bivše Jugoslavije po svojim posledicama najbliža da se okvalifikuje genocidnom, onda je to akcija 'Oluja'", istakao je Linta.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...