Najnovije vesti

LINTA: Hrvatska želi da cementira etničko čišćenje Srba
Foto: Zorana Jevtić

Pravo na dvojezičnost

LINTA: Hrvatska želi da cementira etničko čišćenje Srba

Hrvatska

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da izjava hrvatskog ministra policije u tehničkoj Vladi Vlahe Orepića predstavlja jedan u nizu dokaza da Hrvatska "sprovodi politiku cementiranja etničkog čišćenja Srba" i krši sopstveni zakon.

"Hrvatska krši sopstveni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, kao i obavezu da poboljša položaj Srba koju je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa Evropskom unijom krajem 2011. godine", naveo je Linta u saopštenju povodom izjave Orepića da nakon brisanja lažnih prebivališta u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u tom gradu.

Linta podseća da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina predviđena ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalne manjine na području opština i gradova gde Srbi i pripadnici drugih nacionalnih manjina čine najmanje trećinu stanovništva (član 12 stav 1) i to na osnovu rezultata poslednjeg popisa stanovništva.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine u 21 opštini (Dvor, Donji Kukuruzari, Krnjak, Vojnić, Vrginmost, Gračac, Donji Lapac, Plaški, Udbina, Vrhovine, Biskupija, Ervenik, Civljane, Kistanje, Borovo, Erdut, Jagodnjak, Markušica, Negoslavci, Šodolovci i Trpinja) i dva grada (Vukovar i Vrbovsko) Srbi čine preko 33 posto stanovništva i postoji obaveza da se srpski jezik i ćirilica upotrebljavaju kao službeni jezik i pismo, naveo je Linta.

On ističe da, ne samo u Vukovaru, nego u velikoj većini od 23 navedene lokalne samouprave, gde Srbi čine više od trećine stanovništva, nisu postavljene dvojezične table na državnim i institucijama. U nijednoj od navedene 23 lokalne samouprave nisu postavljeni dvojezični natpisi naselja, opština i gradova.

S druge strane, kako napominje Linta, italijanska nacionalna manjina u Istri ima sva prava bez obzira što je zastupljenost te manjine u samo jednom gradu iznad 33 odsto. Na primer, u Puli živi samo četiri procenta Italijana, a u Rovinju njih 11 procenata, a sve table su dvojezične i italijanski jezik je u službenoj upotrebi.

Takođe, na teritoriji čitave Istarske županije dvojezičnost je uvedena još 2001. godine tj. ravnopravna upotreba hrvatskog i italijanskog jezika, premda je po popisu stanovništva iz iste godine u njoj živelo svega 14.300 Italijana ili oko sedam odsto stanovništva, navodi Linta.

On podseća i da pravo na dvojezičnost već dugi niz godina koriste i Mađari i Česi na području Slavonije i Baranje bez ikakvih problema.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...