OREPIĆ ODGOVORIO PUPOVCU: Samo radim svoj posao
Foto: Beta

Kaže da uspostavlja red

OREPIĆ ODGOVORIO PUPOVCU: Samo radim svoj posao

Hrvatska -

ZAGREB - Ministar unutrašnjih poslova u tehičkoj vladi Hrvatske Vlaho Orerpić pozvao je danas predsednika Srpskog narodnog veća (SNV) Milorada Pupovca da problem lažnih prebivališta ne problematizuje izvan osnovnog konteksta, a pogotovo da ga ne dovodi u kontekst međunacionalnih odnosa.

"Gospodine Pupovac, u više navrata smo razgovarali i smatram da bi vam trebalo biti jasno da nemam nameru obmanjivati javnost, niti baviti se ćirilicom u Vukovaru", naveo je Orepić u odgovoru na pismo u kojem ga je dan ranije Pupovac prozvao zbog izjave u kojoj je, vezano za manipulisanje nelegalnim prebivalištima srpske manjine u Vukovaru, rekao da brisanjem lažnih prebivališta "više neće imati uporište za korišćenje ćirilice".

Orepić je rekao da se rešavanjem problema lažnih prebivališta nije bavio izborima u Vrgorcu iako ga, kako kaže, društveno neodgovorni stranački lideri dovode u taj kontekst."Samo radim svoj posao za razliku od mnogih koji to do sada nisu. Uz moje prethodnike, među one koji nisu radili svoj posao po ovom pitanju ubrajam i vas kao i sve saborske zastupnike, koji niste imali političke potrebe i odlučnosti prvo da ukažete na razmere ovog problema, a potom isti i da rešite", naveo je Orepić na svom Fejsbuku, prenosi Hina.

Foto: Beta
Foto: Beta

On je dodao da je svestan političkih posledica koje podrazumeva rešavanje tog problema i da će negde to značiti promene vladajuće političke strukture, negde ukidanje ostvarivanja materijalnih primanja pojedinaca, a negde će posledično imati uticaj i na manjinska i neka druga prava i obaveze političkih zajednica.

Orepić apeluje na Pupovca, kao i na sve one koji su uključeni u javni i politički život Hrvatske, da "problem lažnih prebivališta ne problematizujete izvan osnovnog konteksta, a pogotovo da ga ne dovodite u kontekst međunacionalnih odnosa", što smatra "krajnje neodgovornim i neutemeljenim".Ministar unutrašnjih poslova u tehmičkoj vladi Hrvatske ocenjuje da problem lažnih prebivališta ukazuje na dosadašnje nefunkcionisanje države i nerad njegovih prethodnika."Uspostavljanje reda na ovom, kao i na bilo kojem drugom području funkcionisanja države, ne sme doći u pitanje, bez obzira da li će ugroziti bilo čije pojedinačne ili grupne materijalne i/ili političke interese. Lažnim prebivalištima su manipulisali mnogi i vreme je da se s tim prestane", zaključio je Orepić.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Pupovac je ranije, pored ostalog, ocenio da je Orepić obmanuo javnost i optužio srpsku zajednicu da manipuliše evidencijom o prebivalištu i "time se ponovno otvorio prostor za antićiriličnu kampanju, a time i kampanju protiv Srba u Hrvatskoj".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track