BURA REAKCIJA: U Hrvatskoj se podigli duhovi zato što je Orešković pozvao Vučića na forum
Foto: Beta

Kroacija forum

BURA REAKCIJA: U Hrvatskoj se podigli duhovi zato što je Orešković pozvao Vučića na forum

Hrvatska -

Premijera Hrvatske Tihomir Orešković pozvao je premijera Srbije Aleksandar Vzčića da prisustvuje na Kroacija forumu u Dubrobniku, što je u Hrvatskoj izazvalo burne reakcije mnogih

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovac izjavio je, povodom najave moguće posete premijera Aleksandra Vučića, da "ako dolazi, neka ponese spisak osumnjicenih", preneo je regionalni N1.

Miro Kovač, Foto: Profimedia
Miro Kovač, Foto: Profimedia

Predsednici hrvatskih gardijskih ratnih jedinica i udruženja Specijalne policije, Dražimir Jukić i Josip Klem, zatražili su od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da im dogovori susret sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Pozivamo predsednicu RH da organizuje radni sastanak s gospodinom Vučićem, predstavnicima branitelja i ostalih zainteresovanih strana, kako bi napokon počelo da se kvalitetno radi na pronalasku nestalih i rešavanju novonastale situacije", rekli su oni.

Navode da branitelji najbolje znaju kakve posledice na pojedinca i društvo ostavljaju ratne traume i nikako ne podržavaju bilo kakve ekstremne istupe koji vode tim putem.

Desno orijentisana hrvatska stranka čiji je osnivač Branimir Glavaš traži od odlazećeg premijera Tihomira Oreškovića i državnog vrha da otkažu poziv srpskom premijeru Aleksandru Vučiću za Kroacija forum u Dubrovniku i da prekinu diplomatske odnose sa Srbijom.

Aktuelni predsednik HDŠB Dragan Vulin je na konferenciji za novinare rekao da je Oreškovićev poziv Vučiću da dođe u Dubrovnik "apsoltuno nedopustiv i neprimeren" napomenuvši da odlazeci preijer ne bi spoljnu politiku trebalo da vodi samostalno i bez konsultacija sa predsednicom Hrvatske i nadležnim ministarstvom, budući da je, kako je rekao, on čovek bez ikakvog iskustva.

On je zatražio da se premijer Vučić proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskom i da Zagreb prekine diplomatske odnose i povuče svog ambasadora iz Beograda.

Glavaš smatra da, osim Vučića, nepoželjnim osobama treba proglasiti i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i ministre Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića.Glavaš je rekao da njih ne treba primiti u Hrvatsku sve dok se ne izvine za, kako je rekao, agresiju Srbije na Hrvatsku.

Inače, hrvatski premijer Tihomir Orešković izjavio je ranije danas da prema njegovim saznanjima predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dolazi u Dubrovnik na Kroacija forum 2016, ali da to, kako je rekao, još nije sigurno.

"Koliko znam, Vučić dolazi, ali to još nije sigurno, s obzirom na to da se promenila forma samita", rekao je Orešković odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Hrvatske.

"Ovog puta neće biti premijerskog foruma, već će umesto toga biti ministarski forum koji bi trebalo da vodi Božo Petrov. Naravno da ću i ja biti tamo, ali ne znamo hoće li taj nivo odgovarti drugima", kazao je Orešković.

Srpski premijer Aleksanar Vučić potvrdio je juče da je dobio poziv hrvatskog premijera da prisustvuje Koracija forumu u Dubrovniku, ali da verovatno neće učestvovati jer, kako je rekao, ne vidi šta bi značajno moglo da se uradi na tom skupu.

"Nisam još doneo konačnu odluku, samo zato što ne vidim šta bismo supstancijalno mogli da uradimo. Ali sam uvek spreman za razgovor", rekao je Vučić i istakao da će Srbija moći da ispruči sve obećano i dogovoreno tokom boravka hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Vojvodini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track