JADRANKA KOSOR: I Beograd će donekle uticati na formiranje nove vlade u Hrvatskoj
Foto: Profimedia

Procene

JADRANKA KOSOR: I Beograd će donekle uticati na formiranje nove vlade u Hrvatskoj

Hrvatska -

ZAGREB - U očekivanju preliminarnih rezultata vanrednih izbora u Hrvatskoj hrvatski analitičari ocenjuju da ce vladu gotovo sigurno ponovo formirati HDZ Andreja Plenkovića sa Mostom nezavisnih lista, a uz pomoc manjinskih stranaka.

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor ukazuje i da bi Beograd preko SDSS donekle mogao uticati na formiranje vlade Kosor smatra da je, s obzirom na to da ni SDP ni HDZ ne mogu ni sa Mostom nezavisnih lista da formiraju vladu, potreban još neko, a to su, prema njenim recima, manjine.

Iskustvo govori da se manjine opredeljuju za podršku onoj stranci za koju se opredeli Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), premda to sada ne mora biti tako kaže Kosor.Ona smatra da ce Vlada Srbije imati donekle uticaj na koju ce opciju SDSS da podrži i to objašnjava time da je potpredsednik te srpske stranke u Hrvatskoj bio javno kod premijera Srbije Aleksandra Vučića, a da srpski premijer ocekuje da njegova stranka postane clanica EPP-a, gde važnu ulogu upravo ima HDZ.

Foto: AP
Foto: AP

Činjenica je da je EPP nedavno odložio prijem SNS-a u svoje clanstvo, podseca Kosor, po kojoj to gotovo sigurno ukazuje da ce SDSS podržati vladu HDZ-a.Kosor istovremeno upozorava da vlada sakupljena od toliko stranaka teško da može da funkcioniše, te da ce njom biti teško upravljati.

Profesor Žarko Puhovski je za N1 TV rekao da ne veruje u manjinsku vladu tim pre što bi takva vlada na svakom ozbiljnijem pitanju u Saboru prakticno bila na ispitu, odnosno odlucivalo bi se o poverenju vladi.Puhovski je uveren da ce 75 odsto vladu formirati HDZ sa Mostom i manjinama, te da je to realna situacija, šanse da samo HDZ i Most formiraju vladu su 30 odsto a šanse da formirati SDP Zorana Milanovica 10 odsto.

Foto: FoNet Dragan Antonić
Foto: FoNet Dragan Antonić

Profesor Žarko Puhovski ocenio je veceras da su vanredni parlamentarni izbori Hrvatskoj doneli samo mogucnost da se oslobodi dvojice ljudi koji su štetili državi - Tomislava Karamarka I Tihomira Oreškovica.Puhovski veruje da ce nova vlada, ako uopšte bude formirana, trajati samo nekoliko meseci."Važno je da budu li još jednom izbori u roku od nekoliko meseci, sigurno dolazi do velike koalicije. Vodice se drugacija kampanja, ali to ce biti katastrofa za parlament. Onda ce se moci zvati 'Hrvatski državni sabor' što se mene tice, jer ce imati istu funkciju", kaže Puhovski za regionalnu N1TV.Primetio je da je "ocito da Most namerava sve svoje ministre da vrati u vladu, a oni su bili potpuno nesposobni?.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track