OBJAVLJENI KONAČNI REZULTATI IZBORA: HDZ je relativni pobednik s osvojenim 61 mandatom
Foto: Reuters

Nije bilo nepravinosti

OBJAVLJENI KONAČNI REZULTATI IZBORA: HDZ je relativni pobednik s osvojenim 61 mandatom

Hrvatska -

Izborna komisija je objavila potpune rezultate prevremenih parlamentranih izbora koji potvrđuju da je HDZ relativni izborni pobednik, a da se nova hrvatska Vlada neće formirati bez koalicija.

Od 151 mesta u Hrvatskom saboru, HDZ je sam ili u koaliciji osvojio 61 mesto, rekao je na konferenciji za novinare predsednik DIP-a Branko Hrvatin.

Narodna koalicija ima 54, Most 13, Živi zid s partnerima osam, IDS/PGS tri, Bandićeva Koalicija za premijera dva, HDSSB i nezavisna lista Željka Glasnovića imaju po jedno mesto u parlamentu.

Srpsku manjinu u Saboru zastupaće Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević, mađarsku Robert Jankovics, italijansku Furio Radin, češku i slovačku Vladimir Bilek. Veljko Kajtazi zastupaće 12 manjina (austrijsku, bugarsku, nemačku, poljsku, romsku, rumunsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i jevrejsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovenačku i makedonsku).

Nedeljnim prevremenim izborima odazvalo se 52, 59 odsto birača, oko deset odsto manje u odnosu na izbore u novembru 2015., Od 3, 76 miliona, glasalo je njih 1, 97 miliona.

Obrađena su sva biračka mesta i izbori se neće ponavljati ni na jednom. Ni na jednom mestu nije bilo viška glasačkih listića, rekao je Hrvatin.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track