UZBUNA NA HRVATSKOJ GRANICI ZBOG RADIOAKTIVNOG PAKETA: Kod Poljakinje otkrivene ampule radijuma-226!
Foto: Printscreen Jutarnji.hr

opsadno stanje

UZBUNA NA HRVATSKOJ GRANICI ZBOG RADIOAKTIVNOG PAKETA: Kod Poljakinje otkrivene ampule radijuma-226!

Hrvatska -

DUBROVNIK - U ponedeljak kasno veče na graničnom prelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore uređaji za detekciju radijacije izmerili su visoku koncentraciju zračenja, što je prouzročilo pravu dramu na ovom graničnom prelazu.

Izvor zračenja bio je automobil ruskih registarskih oznaka koji se kretao iz Hrvatske u Crnu Goru. Kako se saznaje čim je automobil stigao na granični prijelaz, aktivirali su se portalni monitori za detektovanje jonizirajućeg zračenja koji su pokazivali vrlo visoko zračenje, što je policijskim službenicima bio znak za brzu akciju, doznajemo u dubrovačkoj policiji.

Automobil je, prema našim informacijama, vozila V. B. (1971.), državljanka Poljske rođena na Krimu. Automobil i vozač su izolovani i odmah su pozvani stručnjaci Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu bezbednost . Nekoliko sati po poziva stigli su na granični prijelaz te su odeveni u zaštitna odela zajedno s carinicima pregledali automobil.

Pretresom u automobilu je pronađena staklena kutija veličine tegle za krastavce koja je bila izvor zračenja. Bila je zamotana u 3-4 platnene vrećice, a sve zajedno bilo je smešteno u olovnu kutiju. U tegli su pronađene ampule za koje je utvrđeno da je u njima radioaktivni radijuma-226.

Državno tužilaštvo objavilo je da “postoji osnovana sumnja da je državljanka Poljske 12. septembra 2016. preko državne granice iz RH nameravala da prokrijumčari jonizirajuću supstancu Ra-226”.

Radij-226 nekada se koristio u bolnicima za terapiju malignih oboljenja, a ne koristiti se od1996. godine. U Hrvatskoj se koristio u bolnicima u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Posle povlačenja iz upotrebe sve preostale količine radija-226 uskladištene su u privremena skladišta radioaktivnih materijala na Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track