ONA JE NAJLEPŠA POLITIČARKA HRVATSKE: Mogla je da bude manekenka, ali je odlučila krene drugim putem
Foto: Printscreen Facebook

Lepotica na funkciji

ONA JE NAJLEPŠA POLITIČARKA HRVATSKE: Mogla je da bude manekenka, ali je odlučila krene drugim putem

Hrvatska -

Tek joj je 29 godina, a iza nje su već brojni uspešni volonterski, društveni i poslovni poduhvati.

Katarina Kozina iz Nuštra je ekološka aktivistkinja i zaštitnica prirode, ali i autohtonih slavonskih proizvoda. Ujedno je i vatrogasni oficir i povremena volonterka DVD-a Nuštar, kao i članica Hrvatskog klimatskog panela i spoljni saradnik Zajednice porodičnog smeštaja.

Ima titulu magistra ekonomije s Fakulteta za turistički i hotelski menadžment u Opatiji i vlasnica je i direktorka firme Konvis d.o.o., nedavno otvorene u Preduzetničkom inkubatoru grada Vukovara. Bila je volonterka Eko Kvarnera, a u rodnom kraju osnovala je Eko Slavonija, kao i Slow food Slavonica, ogranak svetske organizacije i brenda Slow Food. U studentskim danima bavila se i manekenstvom, a na nedavno završenim parlamentarnim izborima prvi se put i politički aktivirala kao članica Mosta.

Ona kaže da je razlog političkog aktiviranja to što više nije mogla da dopre do onih koji planiraju i donose odluke zbog čega nije mogla da ostvari razne projekte.

Kozina je za Jutarnji listo otkrila da pre ulaska u Most nije poznavala nikoga iz svoje stranke, niti da je bila politički aktivna iako je pratila rad mnogih političkih stranaka.Iako će naredni mandat sabora Hrvatske imati najmanje žena sledećem mandatu u poslednjih 20 godina, smatra da u ovoj zemlji treba plasirati novu žensku snagu.

"Uprkos činjenici da hrvatsko društvo možda još nije spremno za žene u politici, za šta imamo jako puno primera žena koje je politika iskoristila, “prožvakala” i odbacila, mislim da treba plasirati novu žensku snagu, još jaču i otporniju, jer smatram da drugačija rešenja na političkoj sceni vredi ponuditi sa ženskog aspekta, neumoljivo i bez zadrške", kaže ona.

Inače, ona se nakon završetka fakulteta vratila u rodni kraj iako je mogla da radi na Jadranu. "Smatram da se puno bolje i kvalitetnije može ovde živeti uz malo političke volje, bolje modele i bolju organizaciju na terenu. Upravo iz tog razloga sam se osećala dužnom vratiti i pripomoći ovde koliko mogu", kaže ona.

Inače, ona je učestvovala i na izboru za Mis automoto sporta u Rapcu uz pomoć jedne agencije u kojoj se bavima manekenstvom.

"Sada mogu reći da mi je i to definitivno koristilo kasnije u životu, kako za ispravno držanje i hod, tako i za ophođenje sa ljudima i širenje mreže kontakata. Nisam razmišljala ozbiljnije da se posvetim tom poslu jer su me zanimali i drugi izazovi vezani uz moju vokaciju i trenutni fokus", ispričala je ona.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track