OGLASILA SE I SANITARNA INSPEKCIJA POSLE SMRTI MALOG MIRKA (5): U jajima nije pronađena salmonela
Foto: Profimedia

Istraga

OGLASILA SE I SANITARNA INSPEKCIJA POSLE SMRTI MALOG MIRKA (5): U jajima nije pronađena salmonela

Hrvatska -

Povodom trovanja salmonelom petočlane porodice iz Bregane u Hrvatskoj, kada je umrlo petogodišnje dete, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja saopštila je da bakterija salmonele nije dokazana u uzorcima jaja iz trgovačkog lanca u kojem su kupljena.

Podsetimo, porodica Vidović kupila je jaja u jednom trgovačkom lancu nakon čega je Mirko (5) oboleo i preminuo. Taj lanac je samoinicijativno, zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost, povukao spornu hranu iz svojih prodavnica.

Inspekcija je uzela uzorke povučene hrane, a dalje aktivnosti u vezi sa tim slučajem vodiće nadležna veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede u koordinaciji sa Sanitarnom inspekcijom.

Četiri člana porodice Vidović koji se od prošlog ponedeljka nalaze na lečenju u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", dobro se oporavljaju. Načelnik Klinike Josip Begovac izjavio je kako im je bakterija salmonele pronađena samo u stolici, ali ne i u krvi, što znači da nisu imali teži oblik zaraze.

U HZJZ-u kažu kako u oktobru nije zabeležen povećan broj prijava salmonele s područja Bregane i Samobora, odakle dolazi zaražena porodica.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track