OVO SU NASLEDNICI NAJBOGATIJIH HRVATA: Neki rade u porodičnim firmama, a neki se samo provode
Foto: Profimedia

Para na paru ide

OVO SU NASLEDNICI NAJBOGATIJIH HRVATA: Neki rade u porodičnim firmama, a neki se samo provode

Hrvatska -

Sa jedne strane imamo potomke koji godinama rade u porodičnim kompanijama, a sa druge strane imamo Čermakovog sina Hrvoja kojem su draži bili trkački automobili od očevog biznisa.

Ovo je tek kraći pregled nekih od najbogatijih naslednika hrvatskih porodica.

Luka Rajić (mlađi)

Stariji Luka Rajić obogatio se upravljanjem mlekarske industrije Dukat. Fabriku je prodao Francuzima za oko 2 milijarde kuna i otišao u Švajcarsku. Pretpostavlja se da će mlađi Luka naslediti pozamašan deo očevog bogatstva, ali zasad ne pokazuje neku želju da sledi oca u preduzetničkim stopama. Trenutno se više bavi pokazivanjem i rasipanjem očevog bogatstva na društvenim mrežama.

Porodica Čermak

General Ivan Čermak je jedan od najvećih naftnih igrača u Hrvatskoj. Uspeo je da prodati svoj Tifon, a zatim je za 100 miliona evra kupio od OMV-a lanac od 63 benzinske pumpe. Ima skladišta gasa kojim trguje, posluje i sa nekretninama. Sin iz prvog braka, Hrvoje Čermak, još uvek se nije proslavio na poslovnom planu a približava mu se četrdeseti rođendan. Još uvek je poznatiji po prijateljstvu sa Severinom i incidentom na jednom koncertu iz 2014. godine nego po značajnijim poslovnim uspesima. Svojevremeno se bavio vožnjom bolida u Formuli 3.

Porodica Lukšić

Porodica Lukšić hrvatskog porekla obogatila se u Čileu. Imaju rudnike bakra, banku, pivaru. Na velika vrata su se vratili u Hrvatsku, gde su kroz kupovinu niza hotela postali najveći igrač u turizmu. Davor je unuk utemeljitelja carstva, pokojnog Andronica Lukšića, i vodi poslove u Hrvatskoj. Nadzire 16 njihovih fabrika, odnosno oko 162 miliona evra.

Porodica Tedeši

Emil Tedeši, prijatelj Zorana Milanovića 1991. je osnovao Atlantik. “Žicu” za biznis nasledio je od pradede, kog je trgovina dovela iz Venecije na Korčulu, kao i oca Svetozara, koji se tamo bavio hotelijerstvom dok ga 1974. nisu izbacili iz Partije. Tada odlazi u Zagreb na mesto direktora sektora za razvoj i investicije u Zagrebačkoj fabrici papira. Emil je do prve direktorske pozicije dogurao sa 22 godine, kada je postao šef milanske poslovnice Meteor holding Londona. Gledajući prema vrednosti kapitala i rezervi iz 2013., poseduje preko 600 miliona kuna, a prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja sa 15 miliona evra, nadzire 222 miliona evra, a povezan je sa 20 objekata. Ali njegovo se ukupno bogatstvo procenjuje na nešto manje od milijardu kuna. Njegova deca Liza i Emil retko se pojavljuju u javnosti. Liza je studentkinja u Americi, a jedno vreme se pojavljivala u medijima kao devojka košarkaša Cedevite Lovre Mazalina. "Važno mi je da budu normalni i pristojno vaspitani mladi ljudi. Uz to, bitno je da imaju kvalitetno obrazovanje. Znanje im niko ne može oduzeti, znanje daje sigurnost i nezavisnost. Odabir zvanja i profesionalni razvoj zavisiće isključivo od njih", rekao je pre nekoliko godina Tedeši o svojoj deci. Mlađi sin Emil još je više sakriven od očiju javnosti. Iako je bilo očekivano da će ići stopama oca i starije sestre, Emil mlađi odlučio se za studije u Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment.

Porodica Andabak

Jako Andabak povezan je sa 38 firmi prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja s 15 miliona evra a nadzire 55 miliona evra. Carstvo je razvio na hotelima, ali gledajući čitavu njegovu porodicu, zajedno u vlasništvu imaju više od 192 miliona kuna. Andabakove ćerke našle su se na visokim pozicijama, kako unutar porodičnih poslova, tako i u drugim kompanijama. Ivana Andabak bila je direktorka marketinga u koncernu Sunce, a ovih dana predsednica je uprave Izvor osiguranja. Sanja Gagulić, članica je Uprave koncerna Sunce i članica nadzornog odbora Izvor osiguranja. Ana Volk nalazi se na poziciji članice uprave za prodaju i marketing.

Porodica Gavrilović

Porodica Gavrilović nasledila je fabriku za preradu mesa koja vredi skoro 2 milijarde kuna, a povezana je sa još tri fabrike. U poslednje vreme pokrenuto je više sporova u kojima se sudi zbog načina na koji su Gavrilovići došli do svoje fabrike devedesetih.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track