HRVATI POLUDELI ZBOG HAPŠENJA VETERANA HVO U BiH: Traže od Kolinde da sazove vrh državne bezbednost
Foto: Beta

Panika

HRVATI POLUDELI ZBOG HAPŠENJA VETERANA HVO U BiH: Traže od Kolinde da sazove vrh državne bezbednost

Hrvatska -

ZAGREB - Poslanici u Hrvatskom saboru zatražili su danas od predsednice Kolinde Grabar Kitarović da sazove sednicu Savea za nacionalnu bezbednost zbog hapšenja 10 pripadnika bivše HVO, osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima u proteklom ratu, u ponedeljak u Orašju.

Budući da se hapšenje 10-torice hrvatskih državljana dogodilo dva dana nakon prve zvanične posete premijera Andreja Plenkovića Sarajevu i Mostaru, mediji konstatuju da se on još nije oglasio povodom ovog događaja.

HAPŠENJA U BIH: Privedeno 10 osoba zbog zločina nad Srbima u Orašju!

Pauzu u zasedanju Sabora kako bi se raspravljalo o hapšenju HVO-vaca zatražio poslanik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj, koji je inače ranije izjavio da se Hrvati u Orašju sada osećaju kao "lovina".

"Hapšenjem državljana Hrvatske u BiH, koji su branili svoj dom, potvrđuje se da su hrvatski veterani bez zaštite, lovina na otvorenom lovištu. Ovo je potpuni poraz krive politike hrvatske diplomatije vođenje od završetka rata i ono najgore - potvrda nefuncionisanja bezbednosnih službi", ponovio je Bulj u Saboru.

Miro Bulj: Hrvati u Orašju osećaju se kao lovina (Foto: Printscreen YouTube)
Miro Bulj: Hrvati u Orašju osećaju se kao lovina (Foto: Printscreen YouTube)

"Državni vrh i hrvatski generali su na nogama", piše zagrebački Jutarnji list, koji prenosi reči generala predsednika Hrvatskog generalskog zbora Pava Miljavca da je već duže vreme upozoravao da Sarajevo priprema veći broj optužnica, po njegovom mišljenju, upitne osnovanosti.

ORAŠJE: Među uhapšenima za ratne zločine nad Srbima i bivši direktor SIPA

"Imali smo određene informacije, ali smo se nadali da do toga neće doći. Sad se pojavio dokument da je Sarajevo još 2014. poslalo u Zagreb zahtev za međunarodnu pravnu pomoć u tom slučaju, ali je stvar stavljena pod tepih. Očito da ništa nije učinjeno", rekao je Miljavac. On tvrdi da ima informacije o većem broju ljudi na spisku za hapšenje, ali se nada da do toga ipak neće doći.Smatra da je osnovni problem što su te optužnice podignute na osnovu dokumenata iz hrvatskih arhiva, koji su slani u Sarajevo bez kontrole.

Pavao Miljavac: Imali smo određene informacije, ali smo se nadali da do toga neće doći (Foto: Printscreen YouTube)
Pavao Miljavac: Imali smo određene informacije, ali smo se nadali da do toga neće doći (Foto: Printscreen YouTube)

"Našim arhivima vršljaju razni agenti i uzimaju dokumente bez selekcije", rekao je Miljavac za Jutarnji, precizirajući da pritom misli na agente iz Sarajeva. Na pitanje da li iza tih optužnica stoji Sarajevo ili Banjaluka, on kaže: "Pokreće ih Sarajevo na zahtev Banjaluke"

.Miljavac očekuje nova hapšenja, ali smatra da ne treba dizati paniku jer, kao je rekao, očekuje da će svi koji mogu i imaju uticaj odraditi svoj posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track