STRAVIČNI DETALJI IZ STANA UŽASA: Zagrepčanin objasnio zašto je 4 godine u sobi držao telo majke
Foto: Youtube/Printscreen/24sata.hr

Čuvao je zaključanu u sobi

STRAVIČNI DETALJI IZ STANA UŽASA: Zagrepčanin objasnio zašto je 4 godine u sobi držao telo majke

Hrvatska -

Kako je moguće da neko više od četiri godine u istom stanu živi s telom sopstvene majke, a da to niko ne otkrije?

Kako je uopšte došlo do ovakvog stravičnog događaja bez presedana u novijoj hrvatskoj istoriji, pitanja su koja se postavljaju nakon otkrića da je Tibor Novak (59), inače bivši direktor jednog hotela u Poreču, od jeseni 2012. tajio smrt svoje majke, čiji su kostur inspektori nedavno pronašli pokriven čaršavima i paučinom u sobi njihovog stana u Zagrebu.

"Moja majka je u jesen 2012. slomila kuk, a nakon nekoliko dana u bolnici, poslata je na kućnu negu u stan u kom sam s njom živeo samo ja. Otac je preminuo 2006. te se iza njega još vodila ostavinska rasprava, a ja sam se nakon propasti hotela, na čijem sam čelu bio od 1999, iz Poreča vratio u Zagreb", počeo je svoju priču inspektorima Novak, koji tvrdi kako je do svega došlo jer je jednostavno finansijski propao.

O majci koja je nakon bolničke nege ležala u krevetu, kaže, savesno se brinuo te joj je svakog dana u krevet donosio hranu i čaj, a ona je ubrzo trebala da ide u banju na rehabilitaciju. No, jedne noći je, kaže, ostao da prespava kod poznanika, a kada se vratio u stan, otkrio je da mu je majka preminula. Bio je u šoku, prepao se, a nije imao novca za sahranu.

Nije imao novca za sahranu, Foto: Profimedia
Nije imao novca za sahranu, Foto: Profimedia

"Razmišljao sam šta da uradim, a vreme je prolazilo. Prvo dan, pa nekoliko dana, pa dve nedelje. Telo sam u spavaćoj sobi prekrio čaršavom. Kako je vreme odmicalo, sve mi je blesavije bilo da prijavim njenu smrt, bojao sam se kako ću policiji da objasnim da nisam odmah prijavio", ispričao je Novak, koji je četiri godine od svih ljudi koje poznaje krio svoju strašnu tajnu: da živi u stanu u kojem je u jednoj sobi zatvoren leš njegove majke.

Kako bi sprečio da iko otkrije leš, sobu je zatvorio i na vrata navukao ormar. No, tvrdi da mu nije bilo lako i pokušao je da što manje boravi u tom stanu. Najpre je unajmio stan na Jarunu, no s obzirom na to da je ostao bez novca, morao je da se vrati u stan u Brozovoj. Kaže da smrad u stanu nije osećao, ali da je zbog nemaštine živeo u užasnim uslovima.

Foto: Youtube/Printscreen/24sata.hr
Foto: Youtube/Printscreen/24sata.hr

"Isključili su mi grejanje pa sam na štednjaku kuvao vodu. U nekoliko navrata razmišljao sam o samoubistvu", rekao je Novak.Pre nekoliko godina čak je zaradio 7.000 kuna jer je sudelovao u izradi programa koji su finansirali fondovi EU. Na nekoliko meseci odselio se kod jedne devojke u Varaždin, ali kada je ta veza pukla, ponovo se vratio u Zagreb u isti stan. Od sredine 2013. do sredine 2014. godine Novak je boravio i u hrvatskim zatvorima.

Naime, još pre deset godina bio je osuđen za neke finansijske malverzacije u turizmu te je 2013. pozvan na odsluženje desetomesečne zatvorske kazne. Nakon odsluženja kazne ponovno je došao u Brozovu, a prošle godine završila je ostavinska rasprava oko imovine njegovog oca te je nasledio jednu garažu i jednu straćaru na Cresu, gde je proveo leto prošle godine, trudeći se da obnovi objekt.

Tibor Novak neko vreme bio i u zatvoru, Foto: Shutterstock
Tibor Novak neko vreme bio i u zatvoru, Foto: Shutterstock

Posle toga uspeo je da proda kuću novcem je počeo da obnavlja stan u Brozovoj. Kako je menjao i pločice, odlučio je da se osigura da neko od radnika ne uđe u "sobu strave", pa je uz ormar koji je prekrivao vrata na njih dodatno stavio i katanac. Počeo je i jednu vezu te su on i njegova nova devojka živeli u stanu.

"Ona me je jednom prilikom upitala šta se nalazi u toj sobi, koja je stalno zatvorena, a ja sam joj rekao da je ta soba puna starih stvari, da nikada u nju ne ulazim i da planiram da je očistim i renoviram", ispričao je Novak.Za susede koji su znali da se raspituju o iznenadnom nestanku njegove majke imao je pripremljenu priču da je umrla i sahranjena u porodičnoj grobnici u Đurđevcu. Problemi za njega su počeli prošle godine kada su iz Hrvatskog zdravstvenog zavoda počeli da se raspituju o tome gde mu je majka, s obzirom na to da nešto nije štimalo s doznakama za lečenje na kojem je trebala da bude.

STRAVIČNO: Evo kako je otkriven zagrebački psiho koji je godinama živeo pored mrtve majke u stanu!

U strahu da se čitav slučaj ne otkrije Novak je prošle godine napravio i falsifikovanu smrtovnicu, no kada ju je pokazao policajcima koji su došli u proveru najverovatnije zbog nelogičnosti s doznakama, oni su posumnjali u autentičnost dokumenta pa su počeli da postavljaju sve više i više pitanja. Na kraju su došli do šokantnoga otkrića, a Novak je upravo zbog falsifikovanja te smrtovnice dobio krivičnu prijavu. Osim toga, tereti se i za narušavanje mira pokojnika.Posmrtni ostaci preminule prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, ali teško je predvideti hoće li s obzirom na stanje moći da se ustanovii tačan uzrok smrti. Kao što se još ne može znati ni kada će posmrtni ostaci Adele Novak biti pokopani i ko će to organizovati i snositi troškove.

ZAGREBAČKI PSIHO: Telo mrtve majke 4 godine držao zatvoreno u sobi

Prema onome što je dosad ustanovljeno, njen sin nije podizao novac s njenog računa jer za to nije imao punomoć. Susedi su govorili da je bilo i kamata na računu pokojnice koja je primala penziju, pre svega zbog neplaćenih režija, i da je Elektrodistribucija isključivala i uključivala isporuku električne energije zbog nepodmirenih računa.

Ono što je komšije najviše čudilo je da godinama nisu viđali Adelu Novak, a na pitanja o njoj upućena sinu Tiboru, često su dobijali odgovore koji su budili sumnju.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track