PLENKOVIĆ O RUSKIM KRITIKAMA: To je niži nivo vlasti, neću im odgovarati
Foto: Beta/Dario Grzelj

Ljutnja

PLENKOVIĆ O RUSKIM KRITIKAMA: To je niži nivo vlasti, neću im odgovarati

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da neće odgovarati na kritiku ruskog Ministarstva spoljnih poslova zbog njegove izjave da bi Hrvatska mogla da prenese Ukrajini svoja iskustva mirne reintegracije okupiranih područja i ocenio da je reč o "nižem nivou".

"To je niži nivo, a ja se bavim ozbiljnom i odgovornom spoljnom politikom. Imam principijelne stavove iza kojih čvrsto stoji cela vlada", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je ocenio da je komentar kancelarije za informisanje ruskog ministarstva "samo saopštenje jednog odeljenja ruskog ministarstva spoljnih poslova".

Plenković je rekao da ga je iznenadilo da je "ovaj niži nivo ministarstva napravio jedan amalgam" i da se u njemu "konfabulira, govori o progonu Srba iz Hrvatske, o tome da se mi orijentišemo na neke druge teme".

Na pitanje kada će Hrvatska imenovati ambasadora u Rusiji budući da je to mesto upražnjeno već dve godine, Plenković je odgovorio da će i to pitanje, kao i druga mesta, doći na red do kraja godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kritikovalo je u utorak hrvatskog premijera zbog izjave da bi Hrvatska mogla da prenese Ukrajini svoja iskustva mirne reintegracije okupiranih područja.

"Pozivamo Zagreb da se umesto neperspektivnih predloga, aktivnije zauzme za rešavanje hroničnih unutrašnjih problema vezanih za prava Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj", piše u komentaru objavljenom na sajtu ruskog ministarstva, a povodom nedavne Plenkovićeve posete Kijevu.

U saopštenju se navodi i da je "dobro poznato s kakvim su se žrtvama i prisilnim egzodusom 250.000 Srba koji su tamo stalno živeli završile velike vojne operacije Bljesak i Oluja 1995".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track