POZIV KOJI JE UZNEMIRIO I STRANE DIPLOMATE: Bajden zvao Plenkovića zbog blokade poglavlja
Foto: Reuters

Pregovori

POZIV KOJI JE UZNEMIRIO I STRANE DIPLOMATE: Bajden zvao Plenkovića zbog blokade poglavlja

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Pazinu je, u utorak uveče, komentarisao pres konferenciju srpskog premijera Aleksandra Vučića, povodom hrvatske blokade jednog od poglavlja u pregovorima s EU, a osvrnuo se i na svoj razgovor s američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom.

"Nisam slušao konferenciju, samo sam kratko obavešten da ju je Vučić, predsednik vlade Srbije, održao. Dakle, stvari su vrlo jasne i transparentne, Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, kriterijuma koje treba ispuniti; smatram kako je Srbija na putu da to ispuni. U tom kontekstu određena su poglavlja za koja je Hrvatska dala saglasnost da se danas otvore, a u pogledu pitanja poglavlja o kulturi i obrazovanju, Hrvatska je zadržala rezerve zbog određenih aspekata o obrazovanju manjina i školskim udžbenicima", rekao je Plenković.

Andrej Plenković, Foto: Beta/Dario Grzelj
Andrej Plenković, Foto: Beta/Dario Grzelj

Na novinarsku molbu da potvrdi da li se čuo s američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom, o čemu je Vučić u svom obraćanju takođe govorio, Plenković je odgovorio kako je to tačno.

"Poslepodne sam razgovarao s potpredsednikom Bajdenom o širem kontekstu pitanja situacije na jugoistoku Evrope, važnoj ulozi Hrvatske kao članice NATO i EU, koja svojim iskustvom može pomoći našim susedima na tom putu i, naravno, iskoristio sam priliku da mu zahvalim na kvalitetnoj saradnji koju je on u svom osmogodišnjem mandatu imao s Hrvatskom. Još jednom smo utvrdili vrlo kvalitetne odnose i našu konstruktivnu ulogu prema zemljama jugoistoka Evrope, koje su za nas prioritet, pa kad je i kontekst proširenja Evropske unije. To je proces koji držimo uvek visoko na dnevnom redu, i gde ćemo pomoći našim susedima da ispune nužne kriterijume", rekao je Plenković.

Džozef Bajden, Foto: Fonet/AP
Džozef Bajden, Foto: Fonet/AP

Novinari su ga pitali je li bilo reči i o hrvatskoj blokadi pregovora.

"Bilo je vrlo načelno govora, ne o blokadi, nego o onome što sam rekao, o procesu pristupnih pregovora, i kako da u tom celom kontekstu Hrvatska bude od pomoći susedima, rekao je Plenković.

VUČIĆ O BLOKADI HRVATSKE: Dosta je iživljavanja Zagreba

Razgovor Bajdena i Plenkovića izazvao je veliku pažnju i među stranim diplomatama, akreditovanim u Zagrebu.

"Očekivali smo da će sada Hrvatska biti kooperativnija i pokazati dobru volju za otvaranje poglavlja 26. Iskreno, začudila me ova odluka koja je na tragu bivše administracije", rekao je za Jutarnji visoki diplomata jedne zemlje članice EU.

KURIR TV VUČIĆ U OBRAĆANJU GRAĐANIMA SRBIJE: Nove Oluje i novog Bljeska više nikada neće biti

Za podsetiti je da je američka administracija slično reagovala i prilikom slovenačke blokade Hrvatske, koja je uveliko otklonjena kad je Vašington upozorio slovenačke političare kako je vreme da se nađe rešenje za granični spor.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track