(VIDEO) MISTERIOZNI TUNELI U ĐAKOVU: Niko ne zna kada su izgrađeni, a legenda kaže OVO
Foto: Printscreen/ Facebook

Istorijsko otkriće

(VIDEO) MISTERIOZNI TUNELI U ĐAKOVU: Niko ne zna kada su izgrađeni, a legenda kaže OVO

Hrvatska -

Prilikom sanacije glavnog đakovačkog trga, ispred katedrale i Nadbiskupskog dvora radnici su otkrili tunel obzidan crvenom ciglom, i u odličnom stanju.

Već godinama Đakovčani slute da im se glavni gradski trg nalazi nad podzemnim tunelima i tajnim prolazima koji su izgrađeni ko zna kada. Naime, unazad nekoliko godina na različitim lokacijama u centru grada dolazilo je do neobjašnjivih urušenja tla. Na dnu nastalih rupa videli su se redovi zidane crvene cigle i čuo se žubor vode.

Neki istoričari tvrde da se radi tunelima izgrađenim u vreme Turaka, a drugi tvrde da je to zapravo kanalizacija izgrađena u vreme kada je građena i đakovačka katedrala, a kada je bilo problema sa podzemnim i slivnim vodama.

Nikada grad Đakovo nije smatrao za potrebno, ni zanimljivo, istražiti o čemu se zapravo radi jer su svaki nastali otvor - zatrpali, iako se možda radi o potencijalnoj turističkoj atrakciji i istorijskom otkriću.

Foto: Printscreen/ Facebook
Foto: Printscreen/ Facebook

Pre dva dana građevinski radnici koji rade na sanaciji glavnog đakovačkog trga, ispred katedrale i Nadbiskupskog dvora, otkrili su još jedan takav tunel.

Dobro obzidano okno od crvene cigle u odličnom je stanju i velikim delom prohodno. Naime, legenda kaže da je tim hodnicima prolazio turski paša, koji je vladao Đakovo, kada je išao po vodu van svoje utvrde.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila epizoda 01

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track