PRETNJA ZA SRBE: U Vukovaru ponovo uvredljivi antisrpski grafiti
Foto: Printscreen/ Twitter

Srpsko porodično stablo

PRETNJA ZA SRBE: U Vukovaru ponovo uvredljivi antisrpski grafiti

Hrvatska -

U Vukovaru se na ulicama i trgovima ponovo pojavilo "Srpsko porodično stablo" - grafit koji vređa Srbe, a fotografije su se proširile i na društvenim mrežama.

Grafit ima crnu podlogu na kojoj je iscrtano stablo sa obešenim telima uz tekst "Serbian family tree" (odnosno srpsko porodično stablo).

Taj natpis se povremeno pojavljuje na ulicama i trgovima u Hrvatskoj - pre četiri godine u Zagrebu, prošle godine na drvetu kod ulaza u obdanište u vidu nalepnice i na ulicama Petrinje.

Organizacija Amnesti Internešenel je u izveštaju za prošlu godinu upozorila Hrvatsku na brojne probleme u oblasti ljudskih prava.

U tom dokumentu navodi se da u Hrvatskoj i dalje ima diskriminacije nacionalnih manjina i navodi kako se Srbi povratnici suočavaju s problemom povraćaja imovine, a da je pravo na upotrebu manjinskih jezika i pisma i dalje politizovano i nesprovedeno u nekim gradovima.

Ta organizacija je navela i da je period političke nestabilnosti krajem godine bio propraćen porastom nacionalističke retorike i govora mržnje, naročito prema Srbima, izbeglicama i migrantima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track