ŠTA KRIJE KOLINDA? Putni nalozi u SAD državna tajna, a odlasci na fakultet privatna stvar
Foto: Reuters

Nije joj drago što se javnost raspituje

ŠTA KRIJE KOLINDA? Putni nalozi u SAD državna tajna, a odlasci na fakultet privatna stvar

Hrvatska -

Zagrebački Fakultet političkih nauka odbio je Poverništvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje vodi Dalija Orešković, da dostavi tražene podatke o doktorskim studijama predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Povereništvo je prema predstavci, koja im je stigla još 2015. godine, od fakulteta prošle godine zatražilo podatke o tome s kog su računa plaćene doktorske studije predsednice Hrvatske, kao i podatke o tome izvršava li predsednica propisane studentske obaveze na fakultetu.

S fakulteta je odgovoreno kako je Grabar-Kitarović ispunila sve propisane uslove za upis trećeg semestra te da je uredno podmirila sve financijske obaveze. Ipak, nisu želeli da otkriju s kog je računa uplata stigla, niti kada i koliko često dolazi na predavanja. Odgovor na te detalje uskratili su pozivajući se na autonomiju Univerziteta, kao i na Zakon o zaštiti tajnosti podataka i na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Kolindi, pak nije nimalo drago to što se Povereništvo raspitivalo o njenom studiranju.

"Moram reći da sam se jako zabrinula kad sam čula da su se raspitivali na fakultetu. Naravno, ako postoji osnovana sumnja da neko drugi plaća studije, to je druga stvar. Ali da se netko raspituje pohađam li ja predavanja, šta radim, kakve ocene dobivam... Imam pravo na privatnost kao i svatko drugi u Hrvatskoj i drago mi je da se fakultet tako postavio. To je, uostalom, stvar između fakulteta i mene, ako ne dolazim na predavanja, ako ne polažem ispite, neću dobiti svoj doktorat", kaže Kolinda.

Sa druge strane iz nevladine organizacije GONG odgovaraju da je tumačenje zakona u nadležnosti Povereništva.

"Za početak, problematično je da predstavnici fakulteta sebi daju za pravo da tumače Zakon i procenjuju postoji li pravni osnov da Povereništvo traži informacije od fakulteta", smatra Duje Prkut iz GONG-a.

Kada je reč o njenom putu u SAD, predsednica Hrvatske kaže kako ono nije proglašeno državnom tajnom.

"Ma ne, put nije proglašen državnom tajnom. Reč je, zapravo, o zahtevu da dostavimo putne naloge. Službe su odlučile da su to klasifikovani dokumenti i u to se neću mešati. Međutim, put sam po sebi nije nikakva tajna. Mi smo ga, uostalom, najavili pre nego što smo otišli", izjavila je Kolinda.

Kako hrvatska javnost još uvek, iako je putovanje bilo u januaru, nije dobila kompletan odgovor na pitanja oko razloga, sadržaja i rezultata boravka predsednice u SAD-u, u GONG-u tumače da njena kancelarija nije smela da uskrati podatke uz objašnjenje Savetničkog veća predsednice kako se radi o državnoj tajni.

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track