VELIKI POŽAR U ZAGREBU PODMETNUT? Nema povređenih, gašenje će trajati najmanje 15 sati!
Foto: Printscreen

Firma sumnja na sabotažu

VELIKI POŽAR U ZAGREBU PODMETNUT? Nema povređenih, gašenje će trajati najmanje 15 sati!

Hrvatska -

ZAGREB - U požaru koji izbio u firmi za prikupljanje i preradu industrijskog otpada C.I.O.S., u zagrebačkom naselju Jankomir, nema povređenih, a ta firma sumnja da je požar podmetnut.

Kako je rerao načelnik Kancelarije za upravljanje vanrednim situacijama Pavle Kalinić, zapalilo se skladište drvenog otpada, zbog čega ne može biti zagađenja vazduha, kao i da u gašenju učestvuje oko 130 vatrogasaca sa više od 30 vozila.Kako je ocenio, požar će biti ugašen za oko 15 sati, prenosi Večernji list.

U saopštenju firme C.I.O.S. navodi se da sumnjaju da je požar podmetnut, jer je pripadnik obezbeđenja desetak minuta pre izbijanja požara primetio kako paraglajder kruži nad otpadom."Još nije poznat uzrok, ali je pripadnik obezbeđenja centra za reciklažu dvorišta desetak minuta pre izbijanja požara primetio da je paraglajder kružio nad otpadom, tačno na mestu izbijanja. Požar je izbio na samom vrhu hrpe otpada", navodi se u saopštenju C.I.O.S.-a.

Kako se dodaje, da je požar izbio na pristupačnom mestu, gašenje bi započela i služba centra za reciklažu, ali dim je primećen na nedostupnom vrhu, gde nije uobičajeno da počnu požari izazvani samozapaljenjem otpada.

Požar je načinio ogroman dim koji se vidi u zapadnom delu grada, kao i na području Novog Zagreba.Kako navodi Hina, C.I.O.S. grupa je u većinskom vlasništvu nemačke Sćolz grupe koja godišnje ostvaruje 3,7 milijardi evra prihoda poslujući na više od 400 različitih lokacija u više od 25 zemalja sveta. Vodeća je regionalna kompanija za sakupljanje i recikliranje gvozdenog i čeličnog otpada i ostalih otpadnih materijala. Na više od 80 lokacija u regionu, godišnje obradi 1,1 milion tona otpada, a zapošljava 2.000 radnika, od toga više od 1.000 u Hrvatskoj.

Vatrenu stihiju pokušava da obuzda oko 30 vatrogasnih vozila, saopštila je zagrebačka Javna vatrogasna služba. Pord svih napora, požar nije lokalizovan do ponoći, a očekuje se da intervencija vatrogasaca potraje do jutra!

"Intervencija je u toku, ne znamo detaljnije šta se tamo događa. Previše gori, ali šta točno gori, ne znamo", rečeno je agenciji Hina.

Kako se navodi, požar je stvorio veliki dim koji se vidi u zapadnom delu grada i u području Novog Zagreba.

Uzrok požara se još ne zna, a vatrogasci kažu kako će verovatno gasiti do jutra jer je stanje kritično. Kako je javila policija, u požaru nema povređenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track