HRVATI REORGANIZUJU VOJSKU: Predsednica i vojni vrh žele da daju šansu MLADIM OFICIRIMA
Foto: AP

Neočekivano

HRVATI REORGANIZUJU VOJSKU: Predsednica i vojni vrh žele da daju šansu MLADIM OFICIRIMA

Hrvatska -

Državni i vojni vrh Hrvatske usaglasili su veliku rekonstrukciju komandnog kadra Hrvatske vojske, pa će tako novi komandant Kopnene vojske biti brigadni general Siniša Jurković, a njegov zamenik brigadni general Boris Šerić, piše Jutarnji list.

Dosadašnji komandant Kopnene vojske general Mate Ostović odlazi u penziju. O ovom i još nekim kadrovskim pitanjima usaglasili su se predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar odbrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog štaba general Mirko Šundov.

Prema informacijama ovog zagrebačkog dnevnika, odluke o novim komandantima biće objavljene na Dan Oružanih snaga, a na snagu će stupiti 31. decembra."Smatramo kako je dobro da novi komandanti imaju tranzicijsko vreme kako bi zajedno sa sadašnjim prošli vreme prilagođavanja", rekao je neimenovani sagovornik Jutarnjeg iz vojnog vrha.Prema njegovim rečima, namera je da se u sam vrh Oružanih snaga uključe mlađi oficiri, da se podmladi vrh vojske.

"Mi imamo sjajne, obrazovane mlade oficire kojima treba dati priliku", naveo je isti izvor. Prema informacijama Jutarnjeg, na kraju godine osim komandanta Kopnene vojske biće zamenjeni i komandanti Ratne mornarice, Ratnog vazduhoplovstva i Hrvatskog vojnog učilišta.Jurkovićev zamenik će biti brigadni general Boris Šerić, koji sada završava National War College u SAD-u. Na čelo Ratnog vazduhoplovstva dolazi dosadašnji zamenik komandanta brigadir Mato Mikić, a dosadašnji komandant, general Miroslav Kovač odlazi u penziju.Zamena je dogovorena i na čelu Ratne mornarice.

Umesto dosadašnjeg komandanta kontraadmirala Predraga Stipanovića biće imenovan njegov zamenik kapetan bojnog broda Ivo Rafaneli, dok će novi komandant Obalske straže biti kapetan bojnog broda Milan Blažević.Kontraadmiral Stipanović odlazi na mesto vojnog predstavnika pri NATO-u i EU u Brisel. Aktuelni vojni predstavnik pri NATO-u general Mate Pađen vraća se u Hrvatsku na mesto komandanta Hrvatskog vojnog učilišta umesto generala Slavka Barića koji odlazi u penziju.

Pozivajući se na dostupne informacije, list piše da će ove godine biti penzionisano šest oficira u činu generala. Uz navedene u penziju će i general Vlado Šindler, načelnik Uprave za logistiku u Glavnom štabu i komodor Marileo Staničić, načelnik Uprave za planiranje u Glavnom štabu. Smene u vojnom vrhu dolaze godinu dana nakon imenovanja generala Šundova za načelnika Glavnog staba, dve godine nakon izbora Grabar-Kitarović za predsednicu Republike i sedam meseci od imenovanja Krstičevića za ministra odbrane.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Dan pobede, demonstracija sile!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track