(FOTO) U HRVATSKOJ OSKRNAVLJENA PRAVOSLAVNA SVETINJA: Na tek obnovljenoj crkvi ispisali HDZ
Foto: Printscreen/ Facebook

Provokacija

(FOTO) U HRVATSKOJ OSKRNAVLJENA PRAVOSLAVNA SVETINJA: Na tek obnovljenoj crkvi ispisali HDZ

Hrvatska -

Na svim stranama tek okrečene i obnovljene pravoslavne crkve Svetog Georgija u mestu Žegar u severnoj Dalmaciji velikim slovima ispisano je "HDZ".

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da je ovo još jedna u nizu provokacija u poslednje vreme u Žegaru, koje je bilo čisto pravoslavno selo i u kojem ni danas nema drugih nacionalnosti, posebno ne Hrvata.

"Za HDZ ne mogu reći da je ustaški simbol, ali odakle u pravoslavnom selu, na pravoslavnom groblju, na pravoslavnoj crkvi, ako nije provokacija? Kada se kaže HDZ Srbi to shvataju kao ustašku poruku, kao i onu "Za dom spremni". Mnogi ne prave razliku", kaže Štrbac.

On je podsetio da je u poslednje vreme bilo mnogo provokacija kao što je odlazak Hrvata u Blajburg pod pokroviteljstvom Sabora, zatim u nedelju, za vreme održavanja lokalnih izbora, odlazak celog rukovodstva Hrvatske, na čelu sa predsednikom države, na misu u čast Alojziju Stepincu.

"Sve su to poruke Srbima da nisu poželjni u Hrvatskoj. To se posebno uklapa u rigorozno sprovođenje zakona o prebivalištu i nezakonito brisanje Srba iz prebivališta", ukazuje Štrbac.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track